Код Ораховца постављена седма плоча убијеним новинарима

Представници удружења новинара из Србије и са Косова данас су по седми пут поставили спомен плочу несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу на месту где су последњи пут виђени 21. августа 1998, када су из Велике Хоче кренули ка Зочишту.

Скуп је, како је саопштило Удружење новинара Србије (УНС) искоришћен да се од надлежних међународних фактора затражи да Специјани суд за злочине ОВК прошири мандат и на убиства и киднаповања новинара, а према наводима шефа мисије ОЕБС-а Јана Братуа на Косову се као нестало води 15 новинара од којих је половина српске а половина албанске националности.

Брату је подсетио да су Перенић и Славуј били новинари а не борци, да су имали важну улогу да пренесу људима праве информације, а да је ОЕБС-ова посвећеност томе да се сазна шта се догодило са њима, тим већа.

Педесетак новинара и Срба и Албанаца окупило се у близини Ораховца да још једном подсете на нерасветљену судбину двојице новинара, а међу њима били су и генерални секретар УНС-а Нино Брајевић и члан Комисије за истрагу убиства новинара у Србији Веран Матић, и брат несталог Ђура Славуја и супруга Ранка Перенића.

Брајовић је оценио да се са тог места веома добро види да свих ових година никоме није било стало да се расветли њихов нестанак, али и то да су одговорни близу.

„Данас шаљемо јасну и јаку поруку свих новинара и Срба и Албанаца против некажњивости напада и злочина на новинаре“, рекао је Брајовић и додао да из поруке стоји УНС, Друштво новинара Косова и Метохије, Асоцијација новинара Косова, Синдикат новинара Србије. Брајовић је рекао да је послат захтев Европској федерацији новинара да усвоје резолуцији против некажњовости злочина над новинара.

„Од Еулекса тражимо да поштује преопоруку комисије УН да се обаве истраге свих убистава новинара а да се породице отетих новинара обештете, као и да се у Приштини оснује комисија која ће се бавити истрагом убиства новинара“, навео је Брајовић.

Шеф ОЕБС-а је навео да је важно да се нестанци новинара не забораве, да се инсиситра да надлежни дају одговоре, додао је да је улога УНС-а веома важна и да охрабрује све новинаре да копају даље за информацијама, јер су чињенице важне за помирење.

Брату је оценио да су Славуј и Перенић били новинари а не борци и имали су важну улогу да пренесу људима праве информације, и зато је посвећеност ОЕБС-а да се сазна истина шта се догодило још већа.

Бета