Тачи: На састанку с Вучићем о конкретним корацима у дијалогу

Председник Косова Хашим Тачи рекао је да је на састанку са председником Србије Александром Вучићем и високом представницом ЕУ Федериком Могерини било речи о могућностима за конкретне и конструктивне кораке у предстојећем процесу дијалога о нормализацији односа Косова и Србије, ради изградње добросуседских односа, преноси Радио Слободна Европа.

„Сложили смо се да коначна фаза дијалога почне у блиској будућности уз посредство Могерини и уз поршку САД и свих држава које желе да помогну. Ово је нов моментум који захтева мобилизацију свих снага и енергија политичке сцене, цивилног друштва, медија на Косову. Ово ће бити веома одговоран процес“, рекао је Тачи.

Он је додао да ће крај дијалога омогућити признање Косова од Србије и чланство у УН.

„Овај процес неће бити ни мало лак ни за Косово ни за Србију. Свесни смо да нико неће добити 100 одсто. Али оно што је сигурно јесте да ће и Косово и Србија постизањем овог законски обавезујућег споразума бити део европске породице. Сачуваће се територијални интегритет Косова, суверенитет и радићемо максимално у европском духу и у уској сарадњи са међународним партнерима како би се овај процес окончао успешно у складу са интересима грађана Косова и међународних партнера“, казао је Тачи.

Он је додао да је такорећи сигуран да ће се процес завршити ‘вин-вин’ ситуацијом, односно да ће и Косово и Србија имати конкретну европску будућност након спровођења тог споразума и да се неће угрозити ни једна ни друга држава, већ да ће се пронаћи модалитети добросуседске сарадње на основу европских принципа и стандарда и афирмативније позиције за косовске Србе.

Он је закључио да овај тренутак треба да се добро искористи јер се не дешава често да светски центри поврате пажњу на Косово и Балкан.

Тачи је новинарима рекао да је претходно одвојено разговарао са Федериком Могерини и да је састанак био важан, веома продуктиван и да је било речи о европској будућности Косова, визној либерализацији, као и о даљим корацима које Косово треба да подузме.

„Заједничка је констатација да је учешће Косова на овом самиту ЕУ и држава Западног Балкана историјско за Косово, што подразумева консолидацију и афирмацију Косова у смислу једне конкретне и сигурне европске перспективе“, казао је Тачи.

Бета