Европа још није постигла договор са САД око Ирана

САД и европске земље су „још увек веома далеко од компромиса“ о новом споразуму с Ираном после америчког повлачења из нуклеарног споразума из 2015, рекао је у Вашингтону немачки министар спољних послова Хајко Мас.

„Још увек смо далеко од компромиса, следимо два веома различита пута“, рекао је јуче Мас на конференцији с америчким колегом Мајком Помпеом.

Помпео је у понедељак представио „нову стратегију“ САД после контроверзне одлуке председника Доналда Трампа да једнострано иступи из споразума који су 2015. потписали Иран и велике силе.

Тај споразум је предвидјао ограничавање иранског нуклеарног програма у замену за укидање мејдународних санкција. Техеран је увек демантовао да жели атомско оружје.

Државни секретар САД је у понедељак Ирану запретио „најјачим снакцијама у у историји“ ако Техеран одбије „нови споразум“ који би садржао много теже одредбе у нуклеарном делу, обустављање иранског ракетног програма и иранске умешаности у сукобе на Блиском истоку.

Америчко иступање из споразума је изазвало бес Европљана који су безуспешно покушавали да преговарају с Вашингтоном о решењима за „појачавање“ споразума из 2015. и бављење иранским акцијама у региону које се оцењују као „дестабилизаторске“.

Мас је изразио „велику солидарност“ европских потписница споразума и ЕУ у вези наставка примене нуклеарног споразума уз истовремене преговоре с Техераном о његовом проширењу.

Шеф француске дипломатије Жан-Ив ле Дриан је упозорио против поновног уводјења америчких санкција које би погодовале иранским конзервативцима а штетиле умерењацима, попут председника Хасана Роханија, и ризиковале „даље погоршање“ на Блиском истоку

Бета