Француски председник Емануел Макрон стигао у Русију

ПАРИЗ, 24. маја – РИА Новости, Викторија Иванова. Француски председник Емануел Макрон стигао у Русију први пут од његовог избора за шефа државе, разговарати ће о Сирији, Украјини и односима између Москве и Париза.
Делегацију која долази са Макроном сачињавају, Франсоаз Нисена која је на челу Министарства културе, министар иностраних послова Жан-Ив Ле Дриан, специјални представник председника Француске у Русији Жан-Пијер Шевенман, представници француске државе Тријанонског дијалога, представници групе руског и француског пријатељства оба дома француског парламента – Сенат и националног већа, такође и представници разних француских старт-ап предузећа и предузећа. Француског председника пратити и његова супруга Брижит.

Макронова званична посета ће трајати два дана, за које време ће како се очекује француски лидер одржати неколико састанака и учествовати у Санкт Петербургу на Међународном економском форуму (СПИЕФ).
Неслагања и интереси

Према Ле Дриану, упркос чињеници да између Москве и Париза постоје неке разлике у мишљењима, али две земље имају заједничке интересе.

„Имамо велики број различитих мишљења у односу на руску страну о појединим темама, председник Француске Емануел Макрон и председник Владимира Путин ће сутра и прекосутра разговарати о тим темама“, – рекао је министар уочи посете француског лидера у Петрограду.

„Морамо да имамо поштен, али захтеван дијалог са Русијом, и ми имамо интересе, Русија је велика земља, она може да буде партнер, неопходно је водити дијалог, јер можемо тако доћи до у великом броју заједничких ставова, не скривајући кључне разлике“ – додао је.

Макрон је и сам раније рекао да је „Русија – део Европе“ и да би желео да спроведе „стратешки и историјски дијалог са Владимиром Путином, спојити је са Европом и не дозволити да се Русија повуче и затвори у себе.“

 

ТАСС ПУТИН и Макрон

 

РИА Новости