МИША ВАЦИЋ: Бриселски споразум је био велика грешка, то сада увиђа и власт!

Лидер Српске деснице Миша Вацић ексклузивно за Правду говори о уједињењу српских родољуба, Украјини, Новорусији и борби против фашизма, о новом погледу на Бриселски споразум, али и о томе да ли би прихватио нови позив Владе Србије да ради у њој…

Лидер Српске деснице Миша Вацић (Фото: Српска десница)

Српска десница је, испред споменика Св. Сави, позвала све родољубе на уједињење. Осим позива којим сте конкретним потезом почели да радите на уједињењу?

Конктерним састанцима са другим родољубивим организацијама. Није лако све национално орјентисане организације и покрете окупити, то је процес који захтева време, али ми смо нашим позивом свима дали могућност да буду део тог процеса, временом и део Српске Деснице. Да уједињењем у једиснтвен патриотски блок заједно делујемо у интересу Србије.

Коме је све позив на уједињење упућен?

Као што сам већ, рекао – родољубивим и патриотским организацијама. Истакнућу да Српску Десницу већ чини преко 15 организација из целе Србије, али простора за сарадњу увек има. Имамо одличне односе са младим интелектуалцима из Националне Авангарде, Српска Лига Александра Ђурђева је братска организација и имала више заједничких акција са Покретом 1389 који је битан део Српске деснице. Потребно је приближавање, упознавање, изградња поверења. Са господом Паровићем и Стаменковским, из покрета Слободара, односно Заветника такође лично имам дуго више него добар однос. Јесу нам организације различите, али и у Српској десници нису сви чиниоци 100% идентичних погледа, од Четничке омладине преко Покрета Ветерана до Српског народног Фронта. Што само показује да не морамо да се у апсолутно свему слажемо да би заједно бранили Србију. Моја жеља је да кад нам је већ борба иста, делујемо и из истог рова.
Својевремено смо затворску ћелију делили Младен Обрадовић вођа Образа и ја. И данас имам добар однос са Младеном. Такође поправио се однос са Иваном Ивановићем. Милош Јовановић нови председник ДССа, је човек са којим може да се разговара. И велика је ствар што за разлику од пре родољуби више не ратују једни против других. Данас смо угроженији него пре, зато нам је и преча слога више него икад. Позив је ту, разговараћемо, тражићемо најбољи облик сарадње у интересу Србије.

СД је на Дан победе над фашизмом организовала акцију подршке Новорусији, какве везе има Новорусија и борба против фашизма?

У Украјни влада (нео)нацистички режим, и на тај дан 9.маја смо желили да дамо подршку нашем братском народу. Многи млади Срби су били добровољци у Новорусији … Новорусију још није признала Русија. Али народ Србије у својим срцима јесте. Ми смо ти који разумеју њихово страдање. У Србији се боримо за слободно Косово и Метохију од шиптарских фашиста. У Новорусији се боре за слободу од украјнксих нациста. Новорусија никада није била историјски украјина, већ одувек руска земља.

Држава Србија признаје територијалну целовитост Украјине, да ли ви то имате супротно мишење од званичне политике?

Цитираћу Путина: „Користећи се царском терминологијом, желим да кажем, да то није Украјина, то је Новорусија. Ту су Харков, Доњецк, Луганск, Херсон, Николајев, Одеса – они у царска времена нису били део Украјине, али су предати касније. Зашто је то урађено, ја не знам„.

Србија као држава због свог интереса не признаје Крим. Али народ је своје показао одласком добровољаца. Временом ће цео свет, па и званична Србија, схватити једну истину, а то је да је Крим саставни део Русије.

Својевремено сте подржали Бриселски споразум, да ли данас и даље мислите да је то био добар потез актуелне власти?

Време је да погледамо истини у очи. Бриселски споразум се претворио у катастрофу српског народа. Подржао сам жељу да се обезбеди сигурност Србима на Косову и Метохији, али јасно је да ЕУ и Албанци нису спремни да испуне свој део споразума. Потпис у Бриселу је био грешка, то увиђа и власт, и треба радити на анулирању последица које су из тога настале.

Србија мора поново да успостави институције које је несрећно угасила спроводећи споразум о који су се други оглушули. Да је друга страна испоштовала свој део договора и да је формирана Заједница српских општина све би било другачије. Они који тврде да је ЗСО удружење грађана не говоре истину, да је тако Шиптари не би оклевали да она буде формирана. Свесни да је ЗСО клин у сандук зув независног Косова они спречавају њено формирање уз подршку својих спонзора из ЕУ.

Међутим, добра страна свега је да и последњи у Србији који су имали поверења у ЕУ сада схватају да је реч о бандитима и хоштаплерима који су спонзори шиптарских терориста. ЕУ је увек била против Србије, зато се Српска десница залаже  за Евроазијску унију и сарадњу са Бриксом.

Сваки уговор који није спроведен се поништава, тако и Бриселски споразум треба поништити, као и све његове последице.

Српска Десница није изашла на задње београдске изборе предвиђајући дебакл деснице, када ћемо вас видети на некој изборној листи?

Српска десница је мудро поступила када смо на Председништву донели одлуку о неизласку на изборе. Наш циљ је уједињење деснице, патриота у Србији. За то постоји простор евидентно је поготово након београдских избора када су десне изборе листе освојиле проценат раван статистичкој грешци. Искључиво из једног разлога- разједињености. Време је да се преузме одговорност и да десница храбро уђе у институције. А не да очекује нечију мислост само зато што постоји. Нисмо се формирали да би били „вечита опозиција“ или „неодговорни сањари“,  већ да зрело и савесно преузмемо одговорност доношења најбољих одлука за добробит наше нације. За то треба да се боримо, и несумњам да ћемо се изборити. Упораво уједињавајући патриотске снаге стварамо бројност коју нико неће моћи да негира. Српска десница ужурбано ради, и припрема се за прве народне избре када ћемо показати зашто смо кредибилна опција. Када ће патриотизам ући у институције!

Да ли би опет прихватили позив да постанете чиновник Владе Србије?

Наравно. Позив државе се не одбија. Само кроз институције се може утицати на промне. То је у данашње време легитимни и једини начин борбе у политици. Све друго смо давно превазишли. Прихватио сам да будем председник Српске деснице да би саборном снагом родољуба коначно могли да мењамо ствари на боље. Промене могу да се доносе само са позиције, не кад те нико ништа не пита.

Напали су вас многи опозициони народни посланици због друштвене игрице у ОШ Јелена Ћетковић?

Српска десница је подржала да се широм школа у Србији одржавају турнири у патриотској друштвеној игри за равој стратегијских вештина код деце. Не обазирем се на нападе пропалих политичара и медија под контролом страних обавештајних служби и слободно вам кажем, турнири у игри „Битка на Дрини“ ће се наставити. Ускоро одржавамо у Београду турнир у сличној игри само са називом: „Пробој Солунског фронта“. Не видим зашто би било ко имао проблем да деца уче своју историју кроз патриотску игру, интеракцију са другарима. Нападачима не сметам ја толико чак, већ игра сама по себи. Ако детаqно погледаш „рад“ ових људи, увидећеш да они не нападају моје идеје, већ мене. Покушавају на све начине да ме као људско биће увреде, понизе, исто тако раде и људима око мене, мојој породици, сарадницима, пријатељима… Толико су дуго били на власти да мисле да више не морају да причају о идејама и ставовима већ једноставно да понижавају и мрзе, што говори о њима.

Спасили сте старију жену пре неки дан на Новом Београду. Шта имате о томе да кажете?

Не би додатно о томе причао више. Већ сам све рекао тог дана, кад су ме новинари звали након што су сазнали из полиције да сам ја позитивни учесник немилог догађаја. Све у свему увек ћу урадити исто. Дужност родољуба, патриоте је да брани своју заједницу, поготово најслабије у њој.

Извор: pravda.rs