Повлачење САД из Савета за људска права УН-а

Москва 20. јун— РИА Новости: Повлачење САД из Савета за људска права УН-а представља покушај да уз помоћ уцене остваре своје интересе у свету, рекао је члан Државне Думе Одбора за иностране послове Сергеј Железњак (ЕП).

У уторак, амерички државни секретар и стални представник САД у Уједињеним нацијама објавили су повлачење САД из Савета за људска права УН.

„Повлачење САД из Савета за људска права УН је нови покушај Вашингтона да уценом гура своје интересе у свету. Није први пут да Америка делује на сличан начин у односу на питања колективне одговорности,демонстративним напуштањем међународних организација, задужених за решавање сложених глобалних проблема. Изјаве о потреби „реформе“ Савета је само лицемерна маска за бескрупулозне америчке намера „, пренела је прес служба Железњака .
Према овом парламентарацу, руководство САД нема намеру да напусти праксу претварања Уједињених нација у средство за притисак на друге земље.

„Њихово одбијање да учествују у Савету за људска права УН, Вашингтон жели да себи одреши руке у веома осетљивом подручју међународног права, показујући потпуну небригу за основним принципима организације Уједињених нација“, рекао је депутат.

Политичар верује да су радње званичног Вашингтона изазвале „логички негативан одговор од међународних партнера“.

„Ниједна од држава чланица УН није подржала демарш САД против Савета. За разлику од САД, Русија и друге земље се понашају одговорно и свесни су да је политика непотребног притиска, санкције, уцене веома опасне, и не носе ништа осим уништења система колективне безбедности.“, закључио је Железњак.

Савет за људска права УН – Human Rights Council