Путујете ван земље на годишњи? Обавезно на царини пријавите све што носите!

Летња сезона је на прагу, а Управа царина настоји да свим могућим информационим каналима допре до путника, како би они били добро информисани о својим правима и обавезама и пре него што стигну на гранични прелаз. Прилика за то се указала и на ТВ Прва, где је у емисији „Јутро са Јованом и Срђаном“ данас гостовала Снежана Карановић, помоћник директора у Сектору за царинске поступке.

Она је већ на самом почетку рекла да царинска служба и путем медија, сајта и ФБ странице настоји да пласира све оне информације које су некоме ко прелази границу важне. Осим тога, на нашим граничним прелазима постоје видна обавештења о лимиту за износ новца, а наши цариници, нарочито уочи празника и пред летњу сезону, путницима деле и брошуре о прописима у путничком промету, у којима се налази све оно што би за њих било значајно, од тога шта представља лични пртљаг, па до тога на промет којих роба се односе евентуална ограничења или забране.

Како се највећи број питања односио на износ и унос новца, Карановићева је објаснила:
„Дужност сваког путника је да приликом преласка државне границе (при уласку или изласку из земље) цариницима пријави сваки износ већи од 10.000 евра у динарима или страној валути, без обзира на то да ли је реч о резидентима – домаћим држављанима који имају пребивалиште у РС и страним држављанима који имају боравак дужи од годину дана у нашој земљи, или пак о нерезидентима. Према Закону о спречавању прања новца од 1. јануара ове године постоји обавеза пријављивања износа од 10.000 евра и више, а обрасци за пријављивање новца налазе се, како на самим граничним прелазима, тако и на сајту Управе царина, одакле их грађани могу преузети“, рекла је Снежана Карановић.

На опаску водитеља да је лимит 100 евра за робу која се поред личног пртљага може унети у нашу земљу без плаћања дажбина, она је констатовала да је то пропис и да је царинска служба извршни орган који га не доноси, додавши:

„То је износ на који се не наплаћују увозне дажбине уколико се ради о роби некомерцијалног карактера. Оно што је погодност јесте да ви на граници можете да спроведете царински поступак у скраћеној процедури, да на лицу места платите износ дажбина на предмете који не прелазе вредност од 3.000 евра“.

На питање да ли се приликом изласка из земље пријављује техника, примера ради лаптоп, фото-апарат, камера или мобилни телефон који могу бити прилично скупи, гошћа из Управе царина је рекла:

„Лични пртљаг се, генерално, усмено декларише. Међутим, ваш избор може бити и да захтевате од царинског органа да вам да образац за привремени извоз. Зашто? Ја то увек саветујем када су у питању скупље или вредније ствари. Имате камеру, имате лаптоп који је прилично скуп. У том случају, када ви то попуните, када вам царински службеник овери такав образац, а верујте, ради се о врло краткој процедури, ви приликом повратка имате доказ да сте нешто изнели и да то враћате у земљу“.

Поред личног пртљага у нашу земљу је дозвољено унети један бокс или 200 цигарета, или 100 цигарилоса или 50 цигара, или 250 грама резаног дувана или све ове производе комбиноване у тежини од 250 грама, а за актуелне прописе земаља у које намеравате да путујете морате се информисати у њиховим конзуларним представништвима, или на сајтовима њихових царинских администрација, закључила је на крају гостовања Снежана Карановић.