Разговори са представницима Приштине само уколико су спремни на компромисе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у недељу у Бриселу разговарати са представницима Приштине само уколико су спремни на компромисе и испуњење Бриселског споразума.

„Да не губимо време, ако сте спремни да разговарате о компромисима увек сам спреман да разговарам“, рекао је данас Вучић новинарима у Панчеву.

Он је казао да је синоћ позвао „људе у Бриселу“ и рекао им да је боље да не дође у недељу на наставак дијалога с представницама Приштине, ако Албанаци заступају ставове попут оних који су се могли чути протеклих дана од косовског председника Хашима Тачија, председника Демократске партије Косова Реџепа Хотија, заменика премијера Косова Енвера Хоџај и других.

„Позвао сам синоћ људе у Бриселу и и рекао сам им да, ако су ово ставови Албанаца, да не губимо време, да не долазим. Они су ми рекли, молимо те да дођеш да разговарамо“, рекао је Вучић.

Додао је да му није проблем да разговара са њима, али да није фасциниран ингениозним идејама појединих Албанаца, нити се плаши било кога на Западу.

„Погрешног сте човека нашли за притиске… Рекао сам, мени није проблем да разговарамо, али да ли мислите да постоји батина којом ћете да ме натерате да слушам и служим Тачијевим, Хотијевим и Хоџајевим изјавама и лудостима које изговарају“, казао је Вучић.
Вучић је касније изјавио је да ће у недељу путовати на наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, али да је „прилично обесхрабрен“ у погледу успеха тих разговора, имајући у виду изјаве које су претходних дана стизале с Косова.

„Морам да кажем да ћу ићи у Брисел да разговарам, али сам прилично обесхрабрен, имајући у виду све изјаве претходних дана од актера нечега што би требало да буде дијалог“, рекао је Вучић.

После сусрета са бугарским председником Руменом Радевом, Вучић је рекао новинарима да „никада не воли да говори против некога“ приликом сусрета с гостима из иностранства, „чак ни о томе да ли је тај неко испунио обавезе из споразума“.

Вучић је рекао да „није оптимиста“, али да је посао свих државних органа да буду „присутни тамо где треба“ и да се боре за интересе своје земље, али и региона.
„Мој син није урадио ништа лоше, нећу дозволити хајку против њега“
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да његов старији син Данило, који је присуствовао утакмици Светског првенства у Русији у близини особа осуђиваних за тешка кривична дела, није учинио ништа нажао било коме и додао да има проблем да му објасни због чега се против њега, како се изразио, води хајка у појединим медијима.

„Никоме мој син није ништа украо, нити нажао учинио. За разлику оних чија једна породица има 100 милиона евра богатства. Крив је што је платио карту у економској класи, за разлику од тих лопужа које иду бизнис класом до Њујорка и карту плаћају 5.000 евра. Немојте његове слике да тражите, имам ја своје слике много горе да вам покажем… Али они не знају шта ће, јер сам им одузео могућност да краду, јер доводим фабрике, јер радим шест пута више него моји претходници“, рекао је Вучић у Панчеву.

Вучић је то новинарима рекао након што се на друштвеним мрежама појавила фотографија на којој се његов старији син, на утакмици Србија-Костарика на Светском првенству у Русији, налази између неколико вођа навијача Партизана осуђиваних за тешка кривична дела, између осталог и убиство навијача Партизана Ивана Перовића.

Он је рекао да му није лако да објасни свом сину због чега „су га напали“ што је ишао да навија за Србију и „што је стајао три места од неког, иако чак и не навија за Партизан“.

Вучић је додао да можда није увек најбољи брат и отац, јер не проводи довољно времена са својом породицом, али да неће дозволити да се води хајка против њих.

Коментаришући неке најаве да би утакмица која се игра између Србије и Швајцарске могла да представља безбедносни ризик, с обзиром да за ту екипу игра доста Албанаца, Вучић је рекао да је сигуран да ће се „руски пријатељи“ постарати да све буде како треба а и да српске службе раде свој посао.

„Ја позивам све Србе света и грађане Србије да свим срцем навијају за нашу репрезентацију. Можда је и мој син крив што навија за репрезентацију, за разлику од ових што мрзе све… Верујем да ће да победе, али то није важно, важно је да оставе срце на терену и дају све од себе“, рекао је Вучић.

Бета