Ердоган прогласио победу на изборима у Турској

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је победу на данашњим превременим председничким и посланичким изборима у Турској.Грађани Турске гласали су данас на изборима на којима се Ердоган борио за победу у првом кругу, као и за већину у парламенту за владајућу Партију правде и развоја (АКП).

„Незванични резултати избора су постали јасни. Према њима… мени је народ поверио задатак и дужности председника“, рекао је Ердоган (64) у Истанбулу, пренела је агенција Франс прес.

Ердоган је додао да је коалиција коју предводи АКП освојила већину у парламенту.

Агенција Анадолија је јавила да је, на основу 96 одсто пребројаних гласачких листића, Ердоган добио око 53 одсто гласова на председничким изборима, а да је његов главни противкандидат, социјал-демократа Мухарем Инче добио подршку 31 одсто бирача.

На основу пребројаних 95 одсто гласачких листића на парламентарним изборима, владајућа странка АКП у коалицији с Партијом националистичке акције (МХП) добила парламентарну већину.

Прокурдска Народна демократска странка (ХДП) добила је 11 одсто гласова и прешла изборни праг за улазак у парламент.

Излазност на данашњим изборима у Турској била је скоро 88 одсто, пренела је турска агенција Анадолија.

После данашњих избора на снагу ступају уставне реформе према којима Турска прелази на председнички систем власти, што омогућава председнику да, поред осталог, формира владу, именује министре, потпредседнике, издаје уредбе и уводи ванредно стање.

Бета