Изложба холандског фотографа Виљема Полстре о послератном Косову

Данас у 19 часова ће у УК Пароброд, Београд, бити отворена изложба „За Хану, будуће приче из прошлости“ (For Hanna, Future Stories from the Past), холандског документарног фотографа Виљема Полстре (Willem Poelstra), која приказује дугорочне последице рата на свакодневне животе људи на Косову.

Виљем Полстра је користио своју породичну историју као полазну тачку за визуелно истраживање послератног Косова. После смрти родитеља, Полстра је пронашао кутију пуну историјске документације и фотографија, са посветом „За Виљема”.

Анализирајући детаље из породичне историје, Полстра настоји да прикаже трауме са којима се људи боре у садашњем тренутку.

„Током и након сукоба на Косову 1998-1999, велики број људи је страдао или изгубио домове. И данас, Косово је дубоко подељено, Срби и Албанци на Косову су дијамтерално супростављени“, изјавио је Полстра.

Пројекат ће бити изложен у Установи културе „Параброд” у Београду од 25. јуна до 13. јула 2018. године. „Параброд“ је домаћин и пратећих програма – мастеркласа за професионалне фотографе и дебате о Косову.

Бета