Београд: Сви одборници за једнократну помоћ од 30.000 динара за треће дете

Скупштина града Београда данас је једногласно донела одлуку да жена која роди треће дете од града добије 30.000 динара.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да је од почетка године 6.388 жена добило помоћ града и да је укупна вредност те, једнократне исплате била око 93,5 милиона динара.

Она је рекла да је одлука о 30.000 динара за треће дете само додатак већ постојећим мерама града и објаснила да ће жена која роди треће дете добити 40.000 динара, 30.000 за треће дете и 10.000 за рођено дете.

Станисављевић је додала да социјално угрожене породиље у Београду имају право на помоћ од 25.000 динара.

„Редовно измирујемо та давања. Не каснимо ни дан“, рекла је Станисављевић.

Одборница листе „Драган Ђилас Београд одлучује, људи побеђују“ Љиљана Јовчић рекла је да та листа подржава сваку меру која води подстицају рађана и да су сва новчана средства добродошла, али да нису довољна.

„Апелујем да у будуће да ова новчана давања буду већа него што смо то сада прописали“, рекла је Јовчић.

Она је питала да ли ће мајка која у трећој трудноћи роди близанце добити помоћ само за треће дете или за оба.

Станисављевић је рекла да ће она добити 30.000 за треће дете и по 10.000 по рођеном детету и да ће то укупно бити 50.000 динара.

Скупштина је са 12 гласова против изгласала и мере помоћи инвеститорима да градоначелник организује радну групу за савет и помоћ инвеститорима који улажу више од 50 милиона евра и помоћ при регистрацији за оне који улажу 10 милиона.
Једногласно и о ћириличним натписима
Скупштина града Београда једногласно је данас усвојила одлуку да фирме које истакну назив на ћирилици добију попуст од пет одсто, ако закупљују простор од града.
Предлог смањења цене образложио је градски функционер Андрија Младеновић, који је рекао да је то начин да се у главном граду ћирилица подржи и да се подржи употреба ћириличког писма.

„Град ће изгледати много лепше. То ће и страним туристима дати једну лепу слику нашег града. А то је и начин да подстакнемо наше установе да се заштити ћирилица. Ово не значи да покушавамо да латиницу ставимо у други план“, рекао је Младеновић.

Одборник са листе „Драган Ђилас Београд одлучује, људи побеђују“ Борко Стефановић рекао је да подржава такву одлуку, јер је предлога јако добар, али да има неколико питања, јер не би желео да „Београд изгуби космополитски дух који га краси“.

Он је питао да ли ће они који истакну назив и на ћирилици и на латиници имати попуст и да ли ће бити неких условљавања.

„Онај ко стави оба писма остварује право на попуст“, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Андреја Младеновић је рекао да град нема могућности нити жели да било кога условаљава.

„Старбакс и Мекдоналдс имају своје називе на ћирилици у земљама у којима је то службено писмо. Ако они процене да је то у њиховом интересу, мислим да ће то бити прихваћено. Може да се истакне назив и на оба писма“, рекао је Младеновић и поновио да то није обавеза, већ вид подстицаја.