Београдске власти смислиле како да заштите ћирилицу – док други форсирају латиницу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће на сутрашњој седници Скупштине града бити донета прва конкретна одлука у циљу заштите и промовисања ћирилице.

„Пред одборницима ће се наћи одлука према којој ће Град Београд свим правним и физичким лицима који су закупци пословног простора у просторијама где је власник Град Београд дати додатни попуст од пет одсто уколико имају истакнуту фирму на ћирилици. На тај начин желимо да помогнемо да се очува ћирилица и да, као Град, дамо конкретан допринос“, рекао је Весић новинарима у Београду.

Најавио је да ће се у наредном периоду осмислити и друге мере из надлежности Града Београда, у циљу заштите ћирилице.

„Желимо да на овај начин подстакнемо и друге локалне самоуправе у Србији, као и друге државне институције да се учини више на заштити ћирилице. Цхирилица и латиница су наша писма, али ћирилица је наше изворно писмо и мислим да као локална самоуправа имамо обавезу да учинимо све да промовишемо ћирлицу и да је додатно заштитимо“, истакао је Весић.

Он је навео да, у циљу промовисања ћирилице, ове мере треба да прате и додатне и додао да верује да ће и други органи који нису само органи локалне самоуправе учинти све да се заштити ћирилица.

Весић је најавио да ће Град у наредном периоду размишљати и о фирмаринама, односно да компаније које имају истакнуте фирме на ћирилици плаћају и ниже фирмарине и неке друге таксе.

„Ово је нешто на шта смо посебно поносни и верујемо да ће ова одлука коју доносимо сутра бити пример за све у Србији како треба да штитимо наше писмо…нико неће зашити наше писмо и културу ако то не будемо урадили сами и зато је ова одлука коју сутра доносимо посебно важна“, закључио је заменик градоначелника.

Погледајте званични сајт општине Ћуприја:

  • Ћириличне вести

  • Латиничне вести