Крагујевац учесник округлог стола у Сијану

Кинески град Сијан домаћин је округлог стола чији је циљ повезивање и успостављање сарадње између градова на путу свиле. Поред представника локалних самоуправа из Киргистана, Малезије, Француске, Непала, Тајланда, Турске и Грчке, Србију представља град Крагујевац.

Односи Крагујевца и Сјиана имају велики значај како у самом Крагујевцу и људе који га воде, тако и за читаву Србију, рекао је обраћајући се учесницима округлог стола Александар Штајн помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу и додао да је сарадња нижих нивоа власти огледало одличних односа политичког врха Србије и Кине. Надоградња политичких односа је економска сарадња која значи развој и просперитет.

Оно што је Кина постигла на пољу развоја, у најширем смислу те речи, у релативно кратком периоду може се описати као чудо. Искуства које је она у том периоду и на том путу стекла су непроцењива за земље попут Србије и град попут Крагујевца.

Србија је мала земља а Кина њен велики и скромни пријатељ који је увек у прошлости био ту да помогне када је Србија била у тешким тренуцима. Пројекат “Један појас један пут“ је начин на који Кина помаже својим пријатељима у развоју и просперитету. Наше искуство показује да Кина не дели земље према величини већ са свима настоји да успостави што квалитетније могуће односе.

Овакви скупови на којима се разматрају и деле конкретни механизми, методе и средства комуникација и консултација, имају за циљ поспешивање развоја земаља и градова који у оваквим дискусијама учествују, јер се од Кине може много тога научити.

Штајн је предложио да се размотри и могућност оснивања инвестиционог фонда, намењеног за пројекте локалних самоуправа које се налазе на траси “Један појас, један пут“, као и конкретних оперативних тела која би чешће се састајала, можда у различитим земљама тј градовима чији су представници овде присутни и која би постављала конкретне циљеве.

Крагујевац је био, јесте и биће максимално посвећен сарадњи на пројекту “Један појас, један пут“ јер тај пројекат управо значи развој и просперитет, што је за нас од великог значаја, како економског тако и политичког, поручио је Александар Штајн.

Град Крагујевац