Јагодински основци и средњошколци отпутовали у Буљарице и Паралију

Сваке године, локална самоуправа града Јагодине успешно реализује пројекат бесплатног летовања за ученике четвртог разреда основних школа, свршене осмаке и матуранте средњих школа. Пројекат се успешно реализује већ четрнаесту годину заредом, а овогодишња сезона бесплатног летовања кренула је 30. јуна, када су пут Буљарица кренули четвртаци основних школа „17. октобар“ и „Горан Остојић“. Њих је по традицији, поред родитеља, испратила и заменица градоначелника Јагодине, Снежана Вукашиновић.

„Врло смо поносни што у континуитету траје ова акција бесплатног летовања за основце и средњошколце. То је јединствен пример не само у Србији, већ и ван њених граница. Јако смо поносни што то траје већ 14 година. Град се потрудио да ослободи родитеље плаћања такси за оверу сагласности за путовање у Црну Гору. На ученицима је само да спреме лепо расположење и да крену на море“ рекла је Снежана Вукашиновић, заменица градоначелника Јагодине и том приликом свима пожелела срећан пут и леп провод.

Мирјана Срећковић, директорка Основне школе „Горан Остојић“ цени овај гест локалне самоуправе који је већ постао традиција.

„Очекивања од овог летовања су увек позитивна. Идемо са добрим расположењем, са жељом да се одморимо, да се дружимо да упознамо нове људе и да нам ово остане у лепој успомени“ рекла је Мирјана Срећковић.

У недељу, 1. јула, пут Паралије кренула је прва група свршених матураната јагодинских средњих школа. Овај пут, кренула је по једна група ученика која је завршила трећи степен у „Првој техничкој школи“ и Школи за децу оштећеног слуха и говора „11. мај“ у Јагодини. Професори ових школа такође сматрају да је ово летовање леп поклон свршеним матурантима од њиховог града.

„Као и сваке године, знамо да ћемо се добро провести. Што се смештаја и хране тиче, то је све увек било савршено. Надамо се да ће ово дружење матураната бити успешно и да ће се лепо провести“, рекла је Драгана Ковачевић, директорка у Школи за особе оштећеног слуха и говора „11. мај“ у Јагодини.

Њено мишљење дели и њен колега из Прве техничке школе, професор Жикица Жакнић.

„Oво се дешава већ дужи низ година и увек је била добра организација. Увек је све било у реду и не видим разлога да не буде тако и ове године. Матуранти имају шансу да се лепо проведу, да се окупе задњи пут генерацијски. Само још време да нас послужи и биће све у реду”, рекао је Жакнић пре поласка.

Да локална самоуправа брине о сваком детаљу показује и чињеница да са ученицима на свако путовање крећу лекари и обезбеђење. Повратак ове групе основаца је у недељу, 8. јула, а повратак матураната средњих школа се очекује 7. јула у поподневним часовима. Наредна група основаца креће у суботу 7. јула, а то су ученици школа: „Бошко Ђуричић“ из Јагодине, „Вук Караџић“ из Глоговца, „Бранко Радичевић“ из Бунара и „11. мај“ из Јагодине. Што се наредне групе средњошколаца тиче, пут Паралије 6. јула у 22 часа, кренуће две групе матураната који су завршили трећи степен у школама „Славка Ђурђевић“ и „Никола Тесла“.