Путин и Трамп бирају председника Украјине

До састанка председника Русије и САД остају још две недеље, а кијевске власти већ не могу да спавају. Они се не боје да ће се Москва и Вашингтон договорити о сарадњи или да ће Трамп добити од Путина уступке у Сирији у замену за повратак Москве у Г8. Страх је потпуно друге природе.

Страх не изазивају најављене тема разговора, већ тајни споразум о Украјини. У сваком случају, тако сматра украјински политиколог Руслан Бортник.

По његовим речима, на коњу ће бити америчка подршка Кијеву. Да ли ће се она појачати или, напротив, смањити, зависиће од тога како буду текли преговори председника САД и Русије.

„Најстрашније за украјинске политичаре било би да се Путин и Трамп договоре о компромисном кандидату на председничким изборима у Украјини“, наводи Бортник на свом видео-блогу. Он је убеђен да Петро Порошенко сигурно неће бити, док Тимошенкова, Вакарчук, Бојко и низ других политичара могу задовољити интересе и руског и америчког лидера.

„Има много личности које могу бити компромисне за Русију и САД и повести Украјину по грузијском сценарију, када номинална власт не признаје Абхазију и Јужну Осетију, али у исто време економски односи се нормализују, војна криза постаје немогућа, постепено ситуација се смирује. То је главна интрига — да ли ће се договорити о Украјини“, рекао је Бортник.

Састанак Путина и Трамп ће се одржати 19. јула у Хелсинкију.

Спутник