Примена неурорехабилитације роботиком церебралне парализе, можданог удара…

Дана 29.06.2018. одржана је трибина под називом “Неурорехабилитација роботиком” у просторијама дневног боравка Савеза за церебралну и дечију парализу града Београда у улици Средачка 2 са почетком у 11:00 часова и у Новом Саду у школи за основно и средње образовање ученика са сметњама у развоју “Милан Петровић” у улици Браће Рибникара 32 са почетком у 18:00 часова.

Организатор трибине је Весна Паушид дипломирани дефектолог која 29 година живи са последицама церебралне парализе и која је прошла кроз циклус терапија на роботским уређајима са изузетно успешним и запаженим резултатима те је отуда и потекла иницијатива за одржавањем ове трибине како би се што већи број људи упознао са овом методом лечења. У присуству стручног тима шира јавност је поред упознавања са самом методом и начином рехабилитације на роботским уређајима била информисана која стања су поред церебралне парализе индикована за ову врсту третмана а то су: мождани удар, мултипла склероза, повреде кичмене мождине, оштећења настала након операција као и трауматска оштећења мозга.

Овај најсавременији начин неурорехабилитације пружа могућност опоравка пацијентима, који због различитих несрећа или неуролошких болести имају ослабљене или потпуно онемогућене горње и доње екстремитете тела.

Доказано да је највеће резултате у најкраћем периоду у односу на било који рехабилитацијски третман. Поликлиника “Главић” показала је небројено много пута да није све у новцу кроз хуманитарне програме неурорехабилитације роботиком за егзистенционално најугроженије пацијенте широм земље и региона. Па је тако велики број пацијената из Србије имао прилику на бесплатну рехабилитацију у њиховим поликлиникама.

Након завршених предавања сви присутни су имали прилику да поставе питања о свему што их је занимало у вези третмана, а стручни тим се потрудио да им адекватно одговори. Такође свим присутнима су подељени флајери са контактом поликлинике на који би сви заинтересовани могли да се јаве, пошаљу медицинску документацију и добију стручно мишљење тима поликлинике да ли је неурорехабилитација роботиком баш за њих или не.

Дипл. дефектолог Весна Паушид