Отворен Дунавски еко парк у Смедереву

Поводом прославе Међународног Дана Дунава, у Смедереву је свечано отворен Дунавски еко парк. Ово је један од седам еко паркова које „Coca-Cola sistem“ поклања грађанима Србије, као наставак промоције очувања водних ресурса и слива једне од највећих европских река.

-С разлогом смо изабрали Смедеревску тврђаву за место на којем ће бити изграђен Дунавски еко парк, јер смо желели да највећу равничарску тврђаву у Европи приближимо нашим суграђанима.Сваки парк, свако дечије игралиште нам доста значи, то је простор на којем се деца и омладина окупљају, релаксирају и едукују и место које би требало да буде опремљено по најсавременијим техничким стандардима. Дунавски еко паркпре свега промовише здрав живот и значај очувања животне средине-истакла је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

Парк је прилагођен окружењу и изграђен је на површини од 400  квадратних метара,  у складу са високим еколошким стандардима. Уз соларно лед осветљење, у парку се налази и дечији плато са клацкалицама и љуљашкама, као и клупа која својим обликом симболизује ток Дунава као и кутак за одлагање отпада за рециклажу.

„Дунавски еко паркови које смо до сада поклонили грађанима Србије су места дружења и едукације кроз забаву. Грађане Новог Сада, Апатина и Сомбора смо до сада инсприсали да активније допринесу заштити животне средини и сигурни смо да ће и становници Смедерева у овом парку добити мотивацију да додатно допринесу очувању Дунава и окружења. То ће бити наша заједничка мисија и радује нас што из године у годину окупљамо све већи број малишана, младих и одраслих који препознају значај ове иницијативе“, изјавила је Јована Туфегџић, представник „Coca-Cola Sistema“ у Србији.

Парк је изграђен у сарадњи са Управом града, НАЛЕД-ом и Светском организацијом за природу (WWФ). „Coca-cola sistem“ у Србији традиционално организује Међународни Дан Дунава, у сарадњи са Републичком дирекцијом за воде и бројним партнерима.Овогодишња прослава обележена је у партнерству са компанијом „Metro Cash&Carry Srbija“.