Пробудио се дух, људи су схватили да удруживање носи бољитак

Са циљем да се у 500 села отвори или помогне рад задруга, Влада Србије је за нове задруге обезбедила 825 милиона динара.

Конкурс за доделу ових бесповратних средстава расписан је пре неколико дана, а ко може да се на њега пријави и за шта су конкретно намењена поменута средства, рекао нам је Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

Крокобабић је за Ново јутро рекао да је за годину дана покренуто 250 нових задруга.

– Кренули смо са цифром 500 задруга за 500 села. Циљ је да сва већа села коначно имају по једну задругу, а у Србији има 4.700 насељених места, а од тога се 1.200 празни. Ми смо помогли 22 задруге, са неких 200 милиона динара, али је формирано 250. Успели смо да покренемо интересовање и да људи сами крену да формирају задруге – истакао је Кркобабић.

Он додаје да је битно да се пробуди дух и да је људима потребно удруживање у задруге.

– Ми покушавамо да очувамо насељена места. Када се вратимо на причу о селима која се полако празне, на имања којих у Србији има 631 хиљада, али проблем је да суте парцеле мале, у просеку 4,5 хектара – објашњава Кркобабић и додаје да је једини начин да се ти људи обједине и формирају задруге.

– Тако можемо да се супротставимо накупцима и прекупцима. Задруге су једини прави одговор, европски одговор – нагласио је Кркобабић.

Како каже, влада Србије је била издашна са цифром од 825 милиона динара јер је прошла влада одредила цифру од 200 милиона.

– Оно што је добро је што држава препознала задругарство и што је спремна да издвоји паре. Средства су намењена за нове и постојеће задруге. Нове задруге су оне формиране у 2017. и 2018. години, оне могу да рачунају на 7 милиона динара бесповратно, а старе до 15 милиона динара. Покушаћемо да објединимо две, три специјализоване задруге у једну сложену, ту смо спремни да уложимо до пола милиона евра – истакао је Кркобабић.


pink.rs