Савет безбедности: Небензиа – Шта САД и савезници траже у Сирији?!

Русија доводи у питање то зашто се САД боре у Сирији. Руски амбасадор у УН, Васили Небензиа, изразио је сумње у праву сврху деловања САД у Сирији.

“Сумњамо да Американци имају друге планове, и то не само у Сирији,“ рекао је Небензиа.

Овај дипломата се присетио да је Вашингтон оправдао своје војно присуство у овој арапској земљи тако што је тврдио да се бори против тероризма.

Амбасадор је рекао да је приоритет Русије у Сирији да тражи политичко решење кризе у тој земљи како би се окончао рат који је опустошио земљу од 2011. године.

Такође је напоменуо да процес формирања комисије, чија је сврха израда сиријског устава, и даље напредује.

Приоритети Русије, рекао је Небензиа, јесте окончање тероризма у Сирији и осигурање политичког помирења.

САД, на челу међународне коалиције, су од 2014. године спровеле операцију против ИСИС-а у Сирији и Ираку.

Американци делују у Сирији без одобрења владе Дамаска, за разлику од Русије које је војно интервенисала у септембру 2015. године на захтев Дамаска.

САД тврде да се боре против терориста у Сирији, али само спроводе ваздушне нападе против ИСИС-а и снага сиријске владе. Упркос тврдњама да се боре против ИСИС-а, они су учинили мало тога да зауставе ову терористичку групу, и уместо тога, ИСИС се чак проширио од америчке интервенције.

Међутим, уз руску интервенцију, ИСИС је практично поражен у Сирији, и ова група џихадиста контролише само мале делове Сирије.

Пад ИСИС-а је почео када су руски ваздушни удари почели да циљају конвоје камиона који су узимали нафту са поља које контролише ИСИС, и која је улазила у Турску како би се продала.

Коалиција под вођством САД-а је потпуно игнорисала трговину нафтом између ИСИС-а и Турске, док је Русија приоритизовала уништавање шема финансирања терористичких група.

Када је то постигнуто, руски ваздушни удари су блиско подржали напоре сиријске војске на терену против терористичке организације, постижући за неколико месеци оно што коалиција под вођством САД-а није могла, или прецизније речено, што је одбијала да ради током више од годину дана ваздушних удара.

Wеbtribune.rs