Крагујевац: Изложба и демонстрација модела Теслиних патената на ПМФ – у

На Институту за физику Природно – математичког факултета, поводом обележавања дана рођења Николе Тесле, а у оквиру међународног пројекта Путевима Тесле у уторак 10. јула од 19 до 22 часа биће организована изложба и демонстрација модела Теслиних патената.

У оквиру изложбе биће представљени постери који описују живот Николе Тесле и приказан филм, који је заправо кратка Теслина биографија. Сви посетиоци ће моћи да учествују и у интерактивном квизу и покажу знање о Тесли и његовом делу.

Од Теслиних патената посетиоци ће моћи да виде и сазнају како функционише генератор једносмерне и наизменичне струје, обртно магнетно поље монофзне струје, обртно магнетно поље трофазне струје, мотор једносмерне струје, идукциони мотор, трансформатор и пренос електричне енергије, РЛЦ кола и принцип резонанције, ФМ предајник и пријемник, раванске калемове.

Аутор изложбе је др Ненад Стевановић са Института за физику Природно – математичког факултета из Крагујевца. Програм реализују Природно – математички факултет и Канцеларија за младе.