Ђурић: Ако до вечерас не пусте Србе из Гњилана нема дијалога

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да уколико Срби који су ухапшени код Гњилана не буду пуштени до вечерас дијалога Београда и Приштине „неће бити још дуго“.
„Уколико до вечерас не буду ослобођени, наша порука је да дијалога неће бити и неће га бити за дуго времена. И то је порука и председника Александра Вучића и порука коју смо пренели и представницима Европске уније“, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.
Он је рекао да су ухапшени начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић, директор филијале Националне службе запошљавања Јован Денић, припадник Војске Србије који живи на Косову а ради у Врању Ненад Стојановић и браћа Александар и Предраг Ђорђевић, од којих је један активан а други пензионисани припадник МУП-а Србије.
Ђурић је рекао да је њихов једини грех тај што нису подржали формирање војске Косова или су се јавно противили формирању те, како се изразио, накарадне формације.
„Напад је извршен на бруталан начин, по опробаном сценарију, и десио се потпуно супротно свему што је договорено на последњем састанку председника Вучића и Федерике Могерини када је договорено да се овакве ствари више неће дешавати, а Албанци су преузели обавезу да ће се према нашој страни и нашим људима односити са поштовањем, а то је својим присуством и речју гарантовала и Могерини“, рекао је Ђурић.
Он је додао да је споразум и договор на тај начин погажен и да је порука Београда да они сместа морају да буду ослобођени.
„Одмах смо обавестили ЕУ али за сада нисмо добили одговор из Брисела. Добили смо само саопштење лажне полиције из Приштине а то су исти они људи који су под маскама и са дугим цевима напали учеснике округлог стола о дијалогу у Косовској Митровици крајем марта“, рекао је директор Канцеларије.
Ђурић је рекао да тај акт косовске полиције сматра узимањем талаца.
„То су највиђењи и најугледнији људи у својим срединама који раде за државне институције Србије а њихов једини грех је то што су Срби и што су се усудили да кажу да су против формирања такозване војске Косова. Ово хапшење је кукавичлук Приштине али и срамота оних који поред хиљада представника међународне заједнице на Косову, допуштају насиље над голоруким Србима“, оценио је Ђурић.
Он је казао да ситуација на Косову после хапшења петорице Срба иде у „јако лошем правцу“.
„У овом тренутку ме не интересује да ли су то урадили уз подршку западних земаља већ само да пусте те часне и поштене људе кућама. Ако то најхитније не учине, суочиће се са и одговарајућим другим мерама са наше стране, то није претња већ чињенично стање“, казао је Ђурић.
Упитан за ток истраге о убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, Ђурић је изразио уверење да „неће проћи превише времена а да ће убице бити пронађене“.
„Државне институције Србије активно раде на том случају и када дођу до одређених сазнања, о томе ће обавестити јавност“, рекао је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију.
Косовска полиција потврдила је раније данас да је у региону Гњилана ухапсила пет особа због делатности против уставног поретка и безбедности Косова, а акција је спроведена на неколико локација.

Бета