Јенс Столтенберг, европска иницијатива ће допунити НАТО

У прилично узбудљивим вестима, девет земаља ЕУ је потписало план како би се креирала европска војна интервентна сила, рекао је француски министар, а Британија подржава ову меру као начин одржавања јаких веза са блоком након Брегзита.

Ова сила, позната као Европска иницијатива за интервенцију и коју заговара француски председник Емануел Макрон, има за циљ да се брзо позиционира за решавање кризе, наводи се у извештају АФП-а.

Што се тиче формалности, документ о намерама је потписан у Луксембургу од стране Француске, Немачке, Белгије, Велике Британије, Данске, Холандије, Естоније, Шпаније и Португала, рекао је француски министар одбране Флоренс Парли за новине Ле Фигаро.

Иницијатива подразумева “заједничко планирање рада на кризним сценаријима који би потенцијално могли угрозити европску безбедност,“ каже извор близак министру, укључујући и природне катастрофе, интервенцију у кризи или евакуацију грађана.

Иницијатива би била одвојена од друге одбрамбене сарадње ЕУ, што значи да не би било препреке да Велика Британија учествује у томе након напуштања блока.

“Ово је очигледно иницијатива која омогућава придруживање неким земљама које нису чланице ЕУ,“ рекао је француски министар.

“Велика Британија је била веома заинтересована зато што жели да одржи сарадњу са Европом ван билатералних веза,“ додао је он.

Ово није први покушај покретања сличне иницијативе. У децембру је 25 земаља ЕУ потписало велики одбрамбени пакт, сложивши се да сарађују на бројним војним пројектима, али није јасно да ли би Британија могла да се придружи било коме од њих након напуштања европског блока.

ЕУ је од 2007. године имала четири мултинационалне војне “борбене групе,“ али су политичка неслагања значила да војска никада није мобилизована. Ово је такође био и период у ком је ЕУ почела да гура своју бескрајну штедњу, и када су банке ЕУ усвојиле исте програме као и америчке банке на тржишту деривата, заправо, како би их купиле. Ово је био мехур који је коначно пукао, а ЕУ се бори да те трошкове погура у средњу класу, мала предузећа, раднике и штедише. Ово је повећало евроскептицизам.

Париз се нада да ће се фокусирањем на мању групу земаља њихова нова иницијатива моћи одлучније да делује, без терета који је понекад отежавао деловање за 28 чланица ЕУ и 29 чланица НАТО-а.

Италија је првобитно показала интересовање за овај предлог. Нова влада у Риму “разматра придруживање“ иницијативи, али није донела коначну одлуку, рекао је Парли. Ово представља проблем растућег евроскептицизма.

Контрадикторност овде је то да, одвоједно од појединачних држава чланица ЕУ које доминирају или желе да доминирају у унији, то је економска пракса ЕУ која одражава оне у САД које су довеле ЕУ до садашње оријентације.

Али развој оружане снаге ЕУ изван НАТО-а представља растући чвор независног европског капитала, и ломљење “запада,“ а заправо и крај трансатлантизма.

Стога су структурне реформе у ЕУ могуће и политика ЕУ према Русији може да се загреје, с обзиром на трговински рат са САД и све већи раздор у номинално трансатлантском савезу.

У петак је руководство НАТО-а, Јенс Столтенберг, искључио могућност да се европска иницијатива такмичи са савезом. Према његовим речима, ова иницијатива ће допунити НАТО, али је истакао да ће након Брегзита, 80% финансирања организације долазити изван Европске уније.

НАТО се све више у јавности појављује као иницијатива коју води или њоме доминира САД, а њихове мисије не значе ништа више од коалиције вољних који пристају на диктате.

Све већи консензус ЕУ око врсте борбених снага смештених у ЕУ, које би могле бити успешно мобилисане, значио би да би то могло бити могуће само на дужи рок након серије великих и дубоких реформи које би представљале структуре и праксе ЕУ.

(getty images)

Webtribune.rs/Интермагазин