Кркобабић: Дефинисати политику равномерног развоја Србије каква до сада није постојала

Министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић разговарао је данас у Пријепољу са челницима те локалне самоуправе у оквиру припрема за дефинисање како је рекао, „праве политике равномерног развоја Србије каква до сада није постојала“.

Наводећи да је циљ Владе Србије да ради на оживљавању задруга кроз пројекат „500 задруга у 500 села“, Кркобабић је казао да ће програмом који је осмислио и реализовао његов кабинет, задругама ове године бити бесповратно додељено 825 милиона динара, што је како је рекао, „четири пута више него 2017. године“.

„Планирано је да ове године та средства добије око 70 задруга при чему ће новоформираним задругама бити додељено до 7,5 милиона динара а старим до 15 милиона“, казао је Кркобабић.

Он је изразио задовољство што је од средине 2017. године, када је покренут пројекат „500 задруга за 500 села“, до данас основано 256 задруга широм Србије али и тиме што су на састанку са руководством општине Пријепоље, коме је присуствовао и председник скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић, у страну склоњене политичке, верске и националне разлике а акценат стављен на принцип неутралности.

„Поред оснивања задруга, ради се и на покретању привредних активности и изградњи инфраструктуре у селима. Пред нама су изузетно тешки задаци и зато је веома важно да се чује шта тишти људе пре него што се деси да напусте села као што је 1.200 села у Србији до сада опустело“, казао је Кркобабић.

Председник Одбора Скупштине Србије за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић оценио је да је просперитет тамо „где је заједништво“.

„Уколико не покажемо да је човек са својом породицом најважнији, све остале приче губе смисао“, казао је Зукорлић и оценио да је прави избор да власт консултује науку што је како рекао, једини пут до бољитка.

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић казао је да је са министром разговарао о инвестицијама а да је акценат стављен на пољопривредне задруге и стварање услова за останак младих у селима.

Кркокабић је на почетку посете општини Пријепоље обишао Месну заједницу Велика Жупа у којој живи око 6.000 становника који се углавном баве узгојем малина а током дана ће обићи и Сјеницу и Тутин где ће разговарати са грађанима.

 

Бета