Русија покренула серијску производњу ракетног комплекса Авангард

МОСКВА, 19. јула (Итар-Тасс) – РИА Новости. Развој ракетног комплекса хиперсоничних брзина „Авангард“, насталих у оквиру јачања војне безбедности Русије је успешно завршен, известило је Министарство одбране.

„Војно-индустријски комплекс Русије завршио је развој ракета комплекса“ Авангард „са потпуно новом опремом – са планираним крилатим бојевим блоком.

Предузећа задужена за производњу су почела серијску производњу“, – наводи се у извештају.

Војни естаблишмент је подсетио, да је лет крилатих ракета на надморској висини од неколико десетина километара у густим слојевима атмосфере, за разлику од традиционалних бојевих глава интерконтиненталних балистичких ракета које лете ка циљу по балистичкој путањи. Максимална брзина коју развија „Авнгард“ прелази брзину звука за више од 20 пута. Непредвидивост путање лета новог комплекса се постиже захваљујући његовој способности за маневрисање и избегавању зоне дејства противракетне одбране.

У уторак је речено да ће „Авангард“ добити топлотно отпоран титанијумски оклоп.

Паралелно са отпочињањем серијске производње почеле су припреме за увођење у експлоатацију.

„У пределу региона Домбаровски стратегијске ракетне јединице врше припреме инфраструктуре за увођење у експлоатацију ракетног комплекса“Авангард “ и где ће се вршити провера његовог борбених и оперативних карактеристика, што ће осигурати благовремено увођење овог комплекса у наоружање“, – рекао је заменик команданта стратешких ракетних снага за наоружање, генерал-мајор Сергеј Пороскун .

„Авангуард“

Владимир Путин је, говорећи у марту, у Савезној скупштини, рекао је да је направљен систем „Авангард“ у Русији, способан да лети у густим слојевима атмосфере на  интерконтиненталним раздаљинама, хиперсоничним брзинама већим од маха (брзине звука) до двадесет пута .

Након тога, заменик премијера Русије Јуриј Борисов, који је у то време био на положају помоћника министра одбране, рекао је да је Министарство одбране потписало уговор за серијску производњу прве серије „Авангарда“.

У јуну је руски лидер назвао систем „апсолутно оружје“, који у ближој будућности неће имати аналога у било којој земљи. Он је такође рекао да је Москва почела развој као реципрочан корак на једнострано повлачење САД из Споразума о ракетној одбрани.

НТВ