Прокупље: Окупљања у част Светог Прокопија, порука заједништва и слоге

За Светог Прокопија царство земаљско је мало, а небеско увек и довека. Он је изабрао жртвовање у име Христа и царско небеско. То је витез који кроз векове чува наш град у подножју Хисара, наше домове и оплемењује нас својом благошћу и човекољубљем. Као град који се налази на раскршћу путева, кроз историју су нас пратиле недаће, али смо кроз све неприлике пролазили носећи у срцу свог свеца и са њим побеђивали зле дане и лоше људе.

-Окупили смо се овде да у част Светог Прокопија на достојан начин обележимо његово име. Уочи градске славе, коју честитам свим Прокупчанима, са овог места поручујем да се поносимо својом вером и прецима и да са надом гледамо у успешну будућност. Сигуран сам да нас ништа не може зауставити ка бољем сутра, јер испред себе имамо исправан циљ, ка коме корачамо са вером у срцу, а то је да град Прокупље буде боље место за живот свих њених грађана, поручио је на Прокоповданској академији председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Први човек Прокупља је навео да Прокупчани не заборављају ни своју историју ни јуначке претке, којима је слобода била скупља него глава на раменима, јер се плаћала животима најбољих синова Топлице. Да се такво чојство и јунаштво не заборавља Топлица ће показати изградњом Спомен парка Гвозденом пуку, који ће бити отворен 12. октобра, на дан ослобођења Прокупља у Првом светском рату. Оно чиме већ сада Прокупчани могу да буду задовољни јесу пројекти, који су реализовани уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића, а односе се на обнову Народног музеја Топлице, Дома културе, побољшања инфраструктуре, као и условима за рад и учење у основним и средњим школама. Ово није све, јер је, како наводи председник Симоновић, општинско руководство поставило нове циљеве које треба остврити, а то је најпре обнова зграде прокупачке Гимназије, у којој више од пола века уче најбољи прокупачки ђаци. Ту је и индустријска зона, која ће омогућити великом броју младих људи да се запосли, што је такође још један од важних задатака Општине Прокупље. Убрзо ће становници града, који носи име по Светом Прокопију, имати здравствене услуге какве заслужују пресељењем прокупачке болнице „Др Алекса Савић“ у модеран Здравствени центар, који ће бити опремљен најсавременијим уређајима.
Председник Општине Прокупље Александар Симоновић је овом приликом, посебно истакао важност добијања статуса града, на чему се посебно захвалио народном посланику Дарку Лакетићу, на чију иницијативу је то и реализовано.

Фото: Прокупље

Литија окупила велики број грађана

Празнично бденије служио је владика нишки Арсеније, којег је испред цркве дочекао председник Општине Прокупље Александар Симоновић, припадници војске и полиције, свештеници Топлице ,чланови црквеног хора, деца у народним ношњама ,грађани.
Када су црквена звона означила крај бденија, испред цркве је формирана величанствена поворка.

Литија у част Светог Прокопија,заштитника града Прокупља, кренула је око 19 часова, а на челу свечане поворке био је Часни крст, иконе и барјаци које су носили припадници војске и полиције. У Литији је са владиком Арсенијем ишао председник Општине Прокупље Александар Симоновић, начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, чланови Општинског већа.

Свенародну прокоповданску литију чинила су и бројна културно уметничка друштва, КУД „Абрашевић“, КУД „Топлица“, КУД из Македоније, чланови црквеног хора, Дечјег хора Дома културе „Сањалице“, деца у народним ношњама и мнгобројни верници, грађани Прокупља.

Уз појење Црквеног хора, свечана поворка кретала се улицом Југ Богдана и Косовском, да би испред цркве Свети Прокопије симболично био затворен круг и читана молитва .
Честитајући градску славу председнику Општине Александру Симоновићу и грађанима Прокупља, владика Арсеније је рекао да ми данас славимо не само светог Прокопија, већ све мученике који су своје животе положили за Христа, за спасење свог народа и своје отаџбине.

-Гледајући Христово страдање многи војници су положили своје животе, јер наше царство небеско је наша отаџбина. И свети Кнез Лазар је небеско царство ставио изнад овоземаљског када је одлазио у битку на Косово, знајући да ће стрдати за своју веру, за свој народ. То су били светли примери наших предака, рекао је владика честитајући славу грађанима Прокупља, пожелевши да је у миру, радости и здрављу прославе са својим најближима.

Фото: Прокупље

Прокоповданска академија у част заштитника града Прокупља

У част Светог Прокопија, заштитника града Прокупља, у Дому културе је одржана Прокоповданска академија у присуству владике нишког Арсенија, добитника признања са именом Светог Прокопија, начелника Топличког управног округа, свештенства , представника општине и округа, војске и полиције и бројних грађана.
Плакету Св. Прокопија за 2018. годину, добио је председник Републике Србије Александар Вучић, а похвалнице директор Управе за извршење кривичних санкција Министрства правде Републике Србије Дејан Царевић, педијатар Дома здравља у Прокупљу, доктор Верица Бојичић и професор на Факултету примењених уметности у Београду мр Мирослав Лазовић.

Ова важна и значајна признања са именом свеца, заштитника Прокупља, добитницима је уручио владика нишки Арсеније. У име лауреата Плакете Светог Прокопија Александра Вучића, признање је примио његов саветник Милорад Вељовић. Добитник похвалнице Светог Прокопија Дејан Царевић је послао телеграм честитку у којој се захваљује на признању, али и извињава, јер због пословних обавеза није могао да дође да је прими.
Ово је била прилика да и председник Општине Прокупље Александар Симоновић уручи специјално признање владики нишком Арсенију и изрази захвалност због изузетно добре сарадње, коју, како је истакао, има са представницима Црквене општине Прокупље и владиком.
-Захваљујем се и добитницима признања са именом Светог Прокопија, који су вредно и предано радили за целу нашу заједницу. Они заслужују поштовање свих нас , јер су светао пример који треба да следе будуће генерације. Честитам славу свим грађанима Прокупља и желим да је сви заједно прославимо у добром здрављу и породичној срећи и да нас наша црква и Свети Прокопије у миру, благостању и слози још много година окупљају, поручио је Симоновић.
У образложењу за доделу овог престижног признања стоји да је председник Александар Вучић личном подршком учинио много за Прокупље и Прокупчане. Он је иницирао велике и значајне пројекте, који вишеструко надмашују могућности једне локалне средине, који ће бити реализовани уз помоћ државе. Реч је о формирању и потпуном уређењу индустријске зоне у реону фабрике Хисар и  коначном решењу за пресељење прокупачке болнице „ Др Алекса Савић“ у модерни Здравствени центар. Вредност овог пројекта је око две милијарде динара. Оно што ће убудуће сигурно донети бољитак нашем граду јесте и добијање статуса града, у чему је Прокупље имало пуну подршку председника Александра Вучића.

Захваљујући председнику  Вучићу, на самом  почетку 2018. године  Прокупље је вратило дуговања, која су се мерила  стотинама милиона динара. То је готово читаву деценију оптерећивало живот и рад наше локалне самоуправе, али и свих њених грађана. Пресудну улогу у решавању овог проблема, имао је нико други, до овогодишњи лауреат Плакете Св. Прокопија Александар Вучић, најпре као премијер, а потом и председник  Републике Србије.
У образложењу се наводи и то да је, захваљујући подршци председника Вучића,  у овом периоду почело и појачано интересовање Владе Републике Србије и ресорних министарстава за сарадњу са локалном самоуправом. Резултат ове одличне сарадње, јесте велики број одобрених пројеката, који су од великог и изузетног значаја за све Прокупчане. Они се мере милионима динара и милионима евра, а виде се на сваком кораку, почев од путне ифраструктуре, школских објеката и установа културе, па све до нових привредних капацитета, које је недавно отворио управо председник Александар Вучић.

Похвалница Св. Прокопија ове године је припала директору Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије Дејану Царевићу, који је имао велико разумевање за виталне потребе Прокупља. Захваљујући њему решен је дугогодишњи проблем у вези са земљиштем у реону фабрике Хисар, где је планирана изградња индустријске зоне.
Друга похвалница ове године припала је доктору покупачког Дома здравља Верици Бојичић, за изузетну стручност у раду. Докторка Бојичић је начелник одељења педијатрије и члан лекарске комисије у Прокупљу, а својим несебичним радом и залагањем у  здравственој установи у којој ради,  годинама даје пример другима.
Добитник треће похвалнице Св. Прокопија је Топличанин Мирослав Лазовић, који већ дуги низ година не заборавља свој родни крај и Топлицу, тако што кроз сарадњу са Народним музејом Топлице, омогућава да у Прокупље  дођу и излажу најпознатија имена српског сликарства. Професор Лазовић за собом има 20 самосталних изложби, бројне награде и признања. Његов рад огледа се и у великом и несебичном ангажовању са студентима у земљи и иностранству, који је резултирао бројне пројекте.
У образложењу за доделу ове похвалнице стоји и то, да се Лазовић увек и са великим задовољством одазивао колонијама и манифестацијама које је Прокупље организовало, дајући на тај начин несебичну подршку својим Топличанима.

Фото: Прокупље