Ципрас као слуга запада први у линији против православља

Русија се у последње време максимално ангажује како би спречила даље ширење НАТО пакта, нарочито на просторима Балкана, међу православним земљама које су вековно везане за Русију. Иако је премијер Грчке Алексис Ципрас Русију прогласио стратешким партнером, те се представио као спона која ће је измирити са западом, у закулисним радњама показало се да је све само не пријатељ Русије и православља.

Недавни договори и потписивање споразума између Грчке и бивше југословенске републике Македоније о промени имена исте, показале су шта се ту иза брда ваља. У обе земље су услед овог споразума уследили протести. Наравно, протестанти су имали различите погледе, ставове и разлоге због којих не желе да прихвате овај споразум. Македонци су се супроставили овоме јер се плаше могућности каснијих претензија, могуће анексије, принудне асимилације и протеривања. Међутим грчке власти су за ове протесте оптужиле Русију, оптужба је била за мешање у унутрашње ствари Грчке.

Није ли и ова оптужба показатељ да су се Македонци с правом уплашили овог споразума (након другог светског рата многи Македонци из централне и јужне Македоније завршили исељени широм света, где ј највећа заједница ових Македонаца у Аустралији). Русија је такође оптужена да је финансијски помагала разна удружења, локалне самоуправе, као и православне свештенике у централној и јужној Македонији, како би их покренула на протесте поводом овог споразума. Атина је потом, на основу ових оптужби протерала четири руска дипломата.

Након одлуке Русије да одговори истом мером уследиле су нове оптужбе. Атеиста Ципрас у потпуности подржава право НАТО-а да по сваку цену слаби Русију, окреће православне народе једне против других…

Сам Ципрас, се потрудио да удовољи западним партнерима, дозволио геј бракове, избацио обавезну молитву из школа, а сад се изненадио што је Атоско братство дигло глас против ових поступака, те директно позвао грчки парламент да одбије овај споразум.