Виктор Колбановски: Подршка Русије Косову и Метохији као саставном делу Србије

Свестрана подршка Косову и Метохији као саставном делу Србије државна је спољнополитичка линија Русије и њено спровођење не зависи од кадровских унутарполитичких решења. Пре напротив, сарадња са Србијом и Балканом у целини само ће јачати, између осталог у правцу сарадње парламената, партија, друштвених фактора и у економској сфери. Такво мишљење изразио је руској новинској агенцији EADaily експерт за Балкан Виктор Колбановски поводом оставке Сергеја Железњака са дужности заменика секретара Генералног савета странке ”Јединствена Русија” за међународну делатност.

Став Руске Федерације састоји се у томе да се дати процес ослања на међународно право и камен-темељац регулисања косовске кризе – резолуцију СБ УН 1244, према којој је Аутономна покрајина Косово саставни део Републике Србије”, – стоји у последњем коментару Департмана за информисање и штампу МИП Русије поводом става Русије о дијалогу Београда и Приштине. То значи да је за Русију категорички неприхватљива територијална подела Србије, укључујући поделу Косова и Метохије на српски и косовскоалбански део и остале покушаје такозване ”размене територија”, које према саопштењима медија покушавају да предузму неке америчке дипломате.

Европска Унија годинама делује упркос мисији која јој је поверена на основу резолуције Генералне Скупштине УН од 9. септембра 2010. године. Последњи захтеви спољнополтичке службе ЕУ према Београду делују ништа мање него као захтев да се потпише ”свеобухватни споразум о капитулацији Србије пред сепаратистичком Приштином и НАТО-ом”. Спољнополитички офис Федерике Могерини очигледно се бави лобирањем с једне стране интереса НАТО-а на претварању Косова, а затим и остатка Србије у ”НАТО протекторате”, а са друге косовскоалбанских кланова за стварање националистичког пројекта ”Велике Албаније”. У датим околностима, једини начин да се оствари повратак нормама међународног права и ставовима резолуције 1244 СБ УН јесте повратак косовског питања под окриље УН.

Kolbanovski

EADaily подсећа да је Сергеј Железњак на својој дужности координирао између осталог сарадњу ”Јединствене Русије” са српским партнерима.

Одговарајући на питање новинара није ли повезана оставка Железњака са његовим ставом о Косову, председник Србије Александар Вучић истакао је само да је био упознат са ставом Железњака против поделе Косова. (Вучићев коментар преносимо према цитату сајта РТС)

(nspm.rs)