Игуман Сава Јањић: Да ли неко мисли да је српски народ толико заглупљен да ништа не види?

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић написао је данас на свом Фејсбуку да га оптуживање црквених великодостојника за „агентурно деловање“ када у времену медијског мрака покушавају да позивима на мир, разум и целовитост Србије сачувају свој верни народ и светиње „неодољиво подсећа на не тако давни, сличан и препознатљив ‘рукопис'“.
„Да ли неко мисли да је српски народ толико заглупљен да ништа не види? Глас мог драгог покојног пријатеља Оливера Ивановића у овом тренутку тако би нам свима значио, али можда је управо његова истинољубивост и храброст разлог зашто сада није са нама. Не заборавимо… агресивност долази од страха и несигурности“, написао је Сава Јањић на свом Фејсбук налогу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Дјурић изјавио је у суботу након седнице Савета за националну безбедност да су безбедносне службе добиле своје задатке, посебно за спречавање „агентурног деловања“ појединих политичара и свештеника.

Лист „Данас“ у издању од уторак пише да се председник Србије Александар Вучић жалио поглавару Српске православне цркве, патријарху Иринеју током њиховог сусрета у Патријаршијском двору у суботу.

Позивајући се на изворе у високим црквеним круговима, лист наводи да иако је Вучић као аргументе користио демографију и „реалност на Косову“, патријарх Ирирнеј је поновио став Светог архијерејског сабора СПЦ донет на последњем мајском заседању, односно да је Црква против независности и поделе Косова.

„Саборско саопштење о Косову и Метохији је, како се прича и у изворима блиским властима, било разлог због ког је Вучић последних месеци избегавао патријараха“, пише „Данас“ и наводи да се спекулише да поглавар СПЦ у суботу није пристао да са Вучићем разговара у четири ока, већ да су на састанку били и викар патријархов епископ ремезијански Стефан и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Фото јутјуб

Бета