Русија: Становници Ангарска ископали су 125 метара тунела до нафтовода

Полиција је ухапсила уљезе када им је остало само три метра до циља.
Прес служба Главног истражног одељења Министарства унутрашњих послова у региону Иркутск објавила је извештај овог необичног злочина. Учесници овог криминалног дела били су шест становника Ангарска, који су две године ручно ископали подземни тунел до главног нафтовода како би украли нафту из њега. Истражитељи су ухапсили све учеснике криминалне групе, укључујући и њиховог организатора.

Према извештајима полиције, саучесници су успели да копају више од 125 метара подземног тунела, а радили су само уз помоћ лопата. Њихова акција је заустављена када су остала само три метра за копање до цевовода.
Полицајци су запленили велики број металних цеви и гумених црева намењених пумпи нафте, као и друге опреме. Организатор овог илегалног посла је у кућном притвору, против других чланова групе поднет је кривични поступак за кривично дело крађе. Оптуженима за ово дело следи казна од десет година затвора.

Према речима стручњака, уколико би се пробушио главни магистрални цевовод ради спајања са цевима у циљу крађе, може се рећи да би то са апсолутном вероватноћом довело до катастрофе, јер је нафта у цевоводу под великим притиском, те би угрозило град Ангарск. У другом случају, дошло би до пожара који би се проширио и на оближње нафтне резервоаре капацитета 50.000 тона, а последице загађења и тровања отровним гасовима и димом, не може се ни претпоставити.

 

Фото: Прес-служба ГУ МВД Русије у Иркутској области