Плати и ћути: нађен разлог зашто Русији није нужан „Северни ток-2“

Северни ток-2 је чисто политички пројекат, неопходност његов изградње нема. Не, ово није изјава само још једног америчког сенатора, нити мишљење из Варшаве или Кијева. Ово је мишљење члана политичког већа „Странке промјена“ Андреја Начаева.

„Што се тиче Северни тока-2, то је чисто политички пројекат за Русију, у начелу би било савршено могуће транспортовати гас преко Украјине и нема технолошке потребе за изградњом новог гасовода, па ако се овај пројекат замрзне, мораће да се извози преко украјинског гасовода, извоз гаса се неће зауставити. Друга ствар је да ће Газпром морати да плати више својим украјинским партнерима. У принципу то је више питање немачких, холандских и других западноевропских земаља, оне улажу, те морају одговорити на питање колико су спремни за санкције САД-а „, наводи бивши министар економије у влади Егор Гајдар за „Глас Америке“.

Подсећамо, до недавно, Андреј Начаев је предводио партију „Гтрађанска иницијатива“. Међутим, у јуну ове године он је своје место уступио Ксенији Собчак и Дмитрију Гудкову, а „Грађанска иницијатива“ преименована је у „Странку промена“.

Тачка гледишта Начаева се тешко може сматрати изузетном. Недуго пре председничких избора у марту, политички технолог у изборном штабу Собчакове, Виталиј Шкларов саветовао је да Немачкој, као једна од казнених мера, буде одбијање имплементације пројекта гасовода Северни ток-2.

„Ово је један од престижних пројеката у Русији, који омогућава Кремљу, с једне стране, да оствари више профита од продаје гаса, а са друге – да уцене Источну Европу кроз сировине“, рекао је Билд.

Тако је предложио да „казни“ Русију због случаја Скрипаљ – а Немачка је, присетимо се, безусловно подржавала изјаве и поступке британских власти.

Генерално говорећи, руски либерали су били веома конзистентни током протеклих неколико година у вези са анти-руским санкцијама. У смислу да изразе своју подршку на сваки могући начин.
У децембру 2014, Михаил Касјанов је жестоко подржао санкције против руских „сирових“ компанија, јер су они један од „алата у Путиновим рукама“. Вођа „Парнаса“ позивала је своје иностране сараднике да не уклањају санкције. И то је урадио на конференцији у Москви, у којој су учествовале исте фигуре, на које је Касјанов апеловао. На пример, бивши премијер Белгије Ги Верхофштат, један од највећих анти-руски настројених политичара.

Током година, није било посебних промена у погледима. Руски либерални политичари и даље подржавају анти-руске иницијативе Запада. Невероватно је како они уопште након свега овога, имају неке  планове за изборе. Ако се наравно,  такви планови могу сматрати озбиљним.