Сенат САД: Русија представљена као главни непријатељ САД-а

Сенат САД-а усвојио је закон о финансирању Министарства одбране за 2019. финансијску годину, тзв. Национални одбрамбени акт о ауторизацији (НДАА), који је ове године поставио русофобни сенатор Џон Мекејн. Садржај је такав, да не оставља никакве илузије.
НДАА је законодавни акт америчког Конгреса који одређује буџет Министарства одбране и његове главне трошкове. У јулу је документ одобрио Представнички дом, а сада га је сенат прегледао и потписао председник.

Како пише Дејвид Велна на порталу, овогодишње саслушање у Сенату одржано је много раније него уобичајено, 1. августа. А ако је у претходним годинама главна брига законодаваца била борба против тероризма, сада се фокус буџета Пентагона помера „на растућу конкуренцију с другим двема великим силама – Русијом и Кином“.

Закон је одобрио Пентагону расподелу од 716 милијарди долара, што је за 16 милијарди долара више него у 2018. години. Сенат не само да је одобрио све захтеве војне управе, већ је додатно доделио средства за повећање за 15.600 војника на 1.3 милиона већ активних и средства како би се осигурала изградња другог носача авиона и два брода за обалску стражу. Укупно, Пентагон је добио зелено светло за изградњу 13 нових бродова за америчку морнарицу, што је упола мање од руских планова за ову годину, указује аутор. Имајте на уму да је руски војни буџет, према Стокхолмском институту за мировне студије (СИПРИ), реда величине од америчког мањи – за само око 60 милијарди долара, преноси Правда.ру