САД се озбиљно припремају за рат са Русијом

У Сједињеним Америчким Државама завршене су војне вежбе треће бригаде из Форт Карсона. Ово вежбе су биле интересантне, јер су се до сада амерички војници углавном обучавали за борбу против разних побуњеничких и партизанских војних структура, они се сада обучавају како би се супротставили регуларној војсци потенцијалног противника. Овај непријатељ је, наравно, Русија.
Као што је командант бригаде пуковник Мајк Симеринг рекао: „Ми спроводимо обуку у циљу борбе против најтеже претње с којом можемо да се суочимо.“ Такође је напоменуо: „Једна особа сама по себи не може много учинити, али када имате у оклопној бригади четири хиљаде људи, можете учинити невероватне ствари.“

Неколико медија упозорава да су, судећи по природи вжби, потенцијални непријатељи у вежби биле војске Кине и Сједињених Држава. Уопштено, хистерија у САД се наставља. А ово није њен први чин. Вежба „Удар сабље“ на територији балтичких земаља су тек недавно окончале. Тамо су трупе НАТО-а такође увежбавале одбрану од напада непријатеља са истока.

Последњих година, Војска САД купује совјетску војну опрему како би се вежбала у борби против њега. Ради се о совјетским авионима и хеликоптерима. О вежби са нападом на „руско село“ НАТО трупа, се сви сећају. Тада су војници НАТО-а тражили људе са знањем руског језика како би што више дочарали својим војницима сусрет са Русима.

Од почетка ове године, Пентагон је почео да формално и јавно бира кандидата за генерала који ће бити ангажован у планирању могућег сукоба са Русијом и Кином.

Уопштено, тренутне вежбе су још једна фаза у наставку доследне војне политике. А ово су само вежбе. А ако узмемо у обзир пораст броја америчких ратних бродова у Црном мору, редовне провокације у ваздуху у руским водама око обале Крима, постаје јасно кога амерички политичари сада виде као „непријатеља број један“.

Међутим, у Сједињеним Државама многи људи отворено говоре о томе. Те и када је реч о уведеним санкцијама и када је реч о повећању војног присуства на руским границама.

Истовремено, америчка реторика периодично изненађује својом незамућеношћу. На пример, према речима портпарола америчког Стејт департмента, нове санкције које се могу применити против Русије 22. августа ове године су потребне како би се присилила руска влада да се понаша исправно.

И раније, коментаришући повећање групе морнаричких снага у Црном мору, Пентагон је објавио да нагомилавање снага треба да смање могућност сукоба у региону. Генерално, „рат је мир, слобода је ропство“ у чистом и једноставном облику.

Такође, из недавних говора Доналда Трампа следи, да ће у Сједињеним Америчким Државама развијати космичке снаге, те планирају да многи елеменати програма космичке одбране Роналда Регана буду преузети (познат у јавности под називом „Ратови звезда“). И наравно, у свом говору Трампа наводи потребу стварања космичких снага, као одговор главним конкурентима, па чак и потенцијалним противницима, који су за њега Русија и Кина.

Са политичке тачке гледишта, иначе, ово понашање САД-а је у супротности са њиховим постављеним циљевима. С обзиром да све ове санкције и повећање војног присуства, прво, званично има одбрамбени карактер. Друго, САД изгледа да се боре само са руским политичким системом. Али не са свим грађанима Руске Федерације.

Заправо, све је управо супротно. Вашингтон сада покушава да удари на руско друштво у целини. Зашто амерички стратези верују да ће такве мере изазвати одбојност Руса према Путину, а не против Сједињених Америчких Држава – то је занимљиво питање.

Иначе, и амерички аналитичари  листа Вашингтон Пост постављају исто ово питање. У једном од најновијих материјала, неки стручњаци тврде да санкције, наравно, могу да подрију руску економију, али у исто време ће повећати популарност Путина као политичара који се противи овим санкцијама. Па, потом и антиамеричке ставове и то са све већим растом.

У принципу, јасно је да је то анти-руска хистерија – то је сада политички мејнстрим у Сједињеним Америчким Државама, а реторика „хладног рата“ коначно се поново вратила у Вашингтон. С друге стране, добро је, да у Русији постоји много зрелији и трезвенији став према актуелним геополитичким питањима и сукобљавању Русије и САД.

Правда.ру