Русија вољна да се отвори статус Српске

Москва спремна да подржи РС око питања самоопредељења које се наслања на разрешење косовског чвора. Ова тема биће на столу током сусрета Додик-Лавров. Гост тражи од БиХ списак непожељних Руса.

МОСКВА је спремна да подржи Републику Српску да отвори питање свог осамостаљења, нарочито у контексту преговора о коначном решењу за Косову и Метохију, који ће бити интензивирани од септембра.

Ову поруку председнику Српске Милораду Додику, како незванично сазнајемо, требало би да пренесе руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, који ће 16. и 17. септембра посетити Сарајево и Бањалуку.

Према нашим информацијама, Москва је већ незваничним каналима и Београду и Бањалуци послала сигнал да је са великом пажњом примљен Додиков чврст став да ће, уколико Приштина добије столицу у Уједињеним нацијама или договор око КиМ буде подразумевао било који сличан аранжман – и Српска кренути путем самоопредељења.

Долазак Лаврова у Бањалуку скоро у дан ће се поклопити са разговорима које ће председник Александар Вучић, 15. септембра, водити у Москви са шефом руске државе Владимиром Путином. Решавање косметског питања биће централна тема у Кремљу, који пажљиво прати садржаје разговора Београда и Приштине, а посебно утицај међународног фактора на то питање.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да нема сумње да ће Русија подржати тежње Бањалуке да тражи столицу у УН, уколико коначно решење за КиМ буде водило у том правцу:

– Из званичне Моске у више наврата су стизале поруке да решавање косовског питања не може бити специфичан случај, већ једна врста модела за будућност. Долазак Лаврова у Бањалуку је још један сигнал да Москва и Србију и Српску доживљава као стратешке партнере на Балкану, а такође и демонстрирање подршке Додику, који је за Русију гаранција да БиХ неће ући у НАТО.

За др Слободана Зечевића, научног сарадника на Институту за европске студије, Русија увек жели да пружи добре „услуге“ Србији и Српској, када је реч о нашим интересима:

– И сад је за очекивати да ће Москва међународним партнерима, а посебно САД, пренети неке наше ставове и решења, пре свега око косовског питања. Потребно је прво затворити ову тему, па онда евентуално отварати друга важна питања, као што је ситуација у БиХ у глобалу. Русији такође одговарају и јаке Србија и Српска.

Али управо ове везе и релације изазивају велико подозрење међу западним силама и подижу нервозу њихових представника у БиХ, који на све начине покушавају да „дисциплинују“ Додика и ослабе напоре Русије да ојача своје присуство у региону.

И док ће боравак Лаврова у Бањалуци, где ће заједно за Додиком поставити камен темељац за Руско-српски православни центар и храм, протећи у пријатељској и свечаној атмосфери, одлазак руског шефа дипломатије у Сарајево могао би да има и непријатне теме за дипломатију БиХ.

Наиме, извор „Новости“ из Савета министара БиХ преноси да ће Лавров у Сарајеву највероватније затражити додатна објашњења о, засад тајној листи непожељних грађана Русије, којима је однедавно забрањен улаз на територију Босне.

Према незваничним информацијама „црну листу“ потписао је министар безбедности у Савету министара Драган Мектић, који је иначе шеф Изборног штаба Српске демократске странке за предстојеће изборе у БиХ. Иначе, СДС је до сада јавно заступао политику што бољих односа са Русијом.

Наши извори тврде и да је Мектић руском амбасадору у Сарајеву Петру Иванцову признао да је одобрио листу, али је одбио да му је да на увид. Мектић је наводно руском дипломати дао објашњење да је списак направљен након истраге коју је, како се прича, спровела Обавештајно-безбедносна агенција (ОСА), на чијем челу је Осман Мехмедагић Осмица, некадашњи телохранитељ Алије Изетбеговић, а данас блиски сарадник његовог сина Бакира Изетбеговића, председавајућег Председништва БиХ.

КОНТРА БРИТАНЦИМА

ДА ће посета руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Бањалуци у западним, а посебно британским центрима, бити забележен као још један „минус“ за Додика, говоре и информације да су британске обавештајне службе недавно успоставиле логистички и оперативни центар у Сарајеву, с циљем слабљења позиције председника Српске пред изборе.

Ова офанзива британских агената има стратешко упориште у тежњи да се медијским и оперативним компромитовањем Додика и његове идеје војне неутралности створе услови за слабљење руских акција у региону и окретање БиХ ка НАТО.

МЕДИЈИ у БиХ објавили су да је недавно забрањен улаз руском олигарху Констатину Малофејеву, који је, према тим изворима, три сата задржан на бањалучком аеродрому, након чега му је уручено решење о протеривању. После Малофејева, наводно је још једном Русу, почетком августа, зарањен улазак у БиХ. Наш извор објашњава да, док се Русима забрањује улаз, границу БиХ прелази ко како хоће, укључујући и терористе Ал каиде, од који су неки од њих имали чак и босански пасош које је својевремено давао и садашњи кандидат СДА за бошњачког члана Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

Новости