Кинеска компанија Зијин изабрана за стратешког партнера за РТБ Бор

Кинеску компанија Зијин данас је Влада Србије изабрала за стратешког партнера у Рударско-топионичарком басену (РТБ) Бор, саопштио је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Антић је на конференцији за новинаре рекао да је та компанија понудила куповину удела од 63 одсто у РТБ-у, бизнис план у вредности 1,26 милијарди долара, укључујући обавезну инвестицију од 350 милиона долара, измирење дуга РТБ-а од 200 милиона долара и очување 5.000 радних места.

Уговор са изабраним стратешким партнером РТБ-а требало би да буде потписан у септембру а Зијин би оперативно управљање компанијом могао да преузме почетком 2019. године.

Антић је казао да је понуда кинеске компаније била убедљиво боља од друге пристигле понуде, руске компаније Ју голд, која је понудила инвестициони план у вредности 836 милиона долара, али да је за то тражила 65 одсто власништва у РТБ-у.

„Ситуација је потпуно јасна и тендерска комисија је упутила Влади Србије предлог да за стратешког партнера изабере компанију Зијин, и Влада је непосредно пре ове конференције донела такву одлуку“, казао је Антић.

Он је казао да понуда кинске компаније подразумева и 200 милиона долара за решавање старих дугова према повериоцима, медју којима је и кредитор топионице, као и да се до треће године уложи 320 милиона долара за рудник Церово, што треба дугорочно да стабилизује РТБ Бор.

Антић је рекао да понуда садржи и инвестиције у рудник Мајданпек, борску јаму и топионицу.

Према његовим речима, статешки партнер се обавезао да до треће године обезбеди пуну искоришћеност капацитета топионоце што је око 80 хиљада тона годишње, а да до шесте године производња капацитета топионице буде измедју 120 и 150 хиљада тона. Додао је да је тренутна искоришћеност капацитета топионице 43.000 тона.

Он је навео да се Влада побринула да се у поставци тендера наметне обавеза да решавање проблема еколошких загађења буде остављена стратешком партнеру и да се кинески партнер по том принципу обавезао да уложи 136 милиона долара у екологију и решавање историјских еколошких проблема.

„Циљеви кинеске компаније су амбициозни, али обавезујући, то је за нас капитално важно“, рекао је Антић и додао да сви у Србији треба да буду поносни и да ће уговором са кинеском компанијом бити заштићени дугорочни интереси Србије у екплоатацији рудног богатства, као и коришћење локалне инфраструктуре.

Према речима Антића, услов да стратешки партнер преузме већинско власништво у РТБ-у је уплата најмање 100 милиона долара, али да се из понуде компаније Зијин виде да ће уплатити до краја године 300 милиона долара, чеме ће стећи право и да постави свој менаџмент.

Он је негирао да постоји бојазан да уговор са Зијином буде на било који начин у супротности са Споразум о стабилизацији и придруживању који Србија има са Европском унијом и да је тендерски поступак био транспарентан и да не очекује било какве проблеме да се финализује.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да РТБ са постојећим пословањем доприноси 0,8 одсто годишњем бруто друштвеном производу (БДП) Србије годишње, а са новим инвестицијама у наредних шест година и неколико пута већом производњом то учешће ће бити дуплирано.

Према оцени министра, успешној приватизацији РТБ-а, после четири неуспешна покушаја, допринело је то што су јавне финансије стабилизоване.

„Србија је медју три европске земље по економском расту, а очекујемо да са инвестицијама у РТБ-у будемо на првом месту“, рекао је Мали и додао да раст БДП-а у првих пест месеци ове године био 4,5 одсто, да је суфицит у буџету тренутно 40 милијарди динара, да је стабилна домаћа валута, да је настављен тренд пада учешћа јавног дуга у БДП-у, а стопа незапослености пала на 11,9 одсто.

Додао је да држава може да подржи стратешког партнера РТБ-а тако што ће завршити „Дунавски коридор“ и инвестирати више у инфраструктуру.

Компанија Зијин један је од највећих кинеских произвођача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде. У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године била је на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету чије су акције на берзи.

Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра (око 78 милијарди јуана), док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра (око 1,8 милијарди јуана).

Комисија која спроводи тендер за избор стратешког партнера за РТБ Бор отворила је у уторак две понуде које су испуниле тражене услове Зијина и руске фирме Ју голд.

Руска рударска компанија Ју голд основана је још 1976. године, а током процеса приватизације купио ју је руски милијардер Константин Струков. У Русији има седам рудника злата и у тој делатности је медју три највеће руске компаније.

Рок за достављање понуда за РТБ Бор који запошљава око 5.000 људи истекао је 20. августа.

Тендером је било предвиђено да стратешки партнер РТБ-а за удео у власништву те компаније мора да инвестира најмање 350 милиона долара, али није дефинисан власнички удео РТБ-а који држава износи на продају.

Подносилац понуда могла је бити домаћа или страна компанија која се најмање 10 година бави експлоатацијом или производњом бакра или осталих племенитих метала. Понуде за стратешко партнерство с РТБ Бор, осим ове две компаније, доставио је и канадски Дајмонд филд, али је та компанија испала из трке због непотпуне документације.

Бета