Велика Британија против поделе – искључиво признање Косова

И званични Лондон се укључио у јавну дебату о преговорима Београда и Приштине. Велика Британија саопштава да је против промена граница на Балкану и да би Србија и Косово требало да реше проблем узајамним признањем.

Портпарол британског Министарства спољних послова изјавио је да је „нормализација односа Србије и Косова кључна за безбедност, стабилност и напредак ове земље и ширег региона“, преноси „Политико“.

„Ова Влада верује да би то требало да буде основа признавања независних суверених држава у оквиру њихових тренутних граница“, рекао је портпарол британског Министарства спољних послова.

Вучић пренео Кифу: Србија не прихвата да буде понижена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија никада неће прихватити решење питања Косова, које би било понижавајуће за нашу земљу и наш народ.

Вучић је то истакао у разговору са амбасадором Уједињеног Краљевства у Београду Денисом Кифом о стању дијалога Београда и Приштине.

Саговорници су разговарали и о билатералним односима, ситуацији у региону и о резултатима Самита о Западном Балкану, одржаном у Лондону.

Председник Вучић је, како је саопштила прес-служба председника, истакао потребу постизања трајног и праведног решења за Косово и Метохију, али које не би било супротстављено државним и националним интересима Србије.

„Србија никад неће прихватити решење, које би било понижавајуће за нашу државу и наш народ“, истакао је председник Вучић.

Председник Србије је у разговору са амбасадором Кифом изразио интерес Србије за јачање политичког дијалога са Уједињеним Краљевством, као и за развој економске сарадње и повећање броја и обима њихових инвестиција.

Вучић је захвалио Влади Уједињеног Краљевства на посвећености Берлинском процесу, који је од великог значаја за мир и стабилност у региону Западног Балкана.

Амбасадор Киф је истакао да је Самит у Лондону показао да његова земља жели да има позитивну улогу у региону и његовој европској будућности, као и да дели циљеве о постизању трајне стабилности на Западном Балкану.

Додао је да Влада Уједињеног Краљевства, кроз пројекте попут дигиталне трансформације и јачања е-Управе, финансиране у оквиру Фонда за добру управу, наставља подршку процесу реформи у Србији.

Спутник