Лавров – Додик: Смешно говорити о руском мешању у БиХ

Додик: Ја припадам српском народу

На питање како коментаришете западне тврдње о утицају Русије на Балкану посебно тврдње да је Додик „руски човек“, Додик је рекао да је пре свега човек који припада српском народу и да га пре свега воде интереси српског народа. Поштујем Русију али желим и сарадњу са другима.

Вештачка је антируска хистерија која се раздувава. Када овде имате присуство Запада а ниједног руског војника смешно је говорити о руском мешању. РФ овде не подржава медије који су у функцији дестабилизације система, то раде пре свега западни извори пре свега стара америчка администрација и Британија. Одбацујем било какве тврдње о негативном руском утицају и потврђујем да је наша сарадња веома корисна и одвија се по јасним и поштеним правилима, рекао је Додик.

„Наша позиција се поклапа и кад је реч о одласку страних судија које бира и поставља Запад и да треба да престане мешање у унутрашње ствари БиХ. Мешање старе америчке администрације у лику садашње амбасадорке је превршило сваку меру“, додао је председник Српске.

На питање новинара да ли је за бираче важно колико тесне односе имате са неким ко долази код вас или ипак доминирају унутрашње теме, Додик је рекао да нису разговарали ни о гласачима ни избоорима и да је посету диктирао темпо радова везаних за полагање темеља храма.

Лавров поручио да је имао јако корисне разговоре у Сарајеву, а сада јако детаљне разговоре у Бањалуци

Са председником Додиком размотрили смо део развоја односа који се односи на РС. Залажемо се да се ти односи развијају у свим областима. Раст трговинске размене између Русије и БиХ у многоме одређује оно што се извози из Републике Српске, пре свега воће и поврће, додао је Лавров.

Данас смо детаљно разговарали о томе да се што пре затворе питања која би омогућила да се извози месо и млеко одавде на руско тржиште.

Захвални смо РС на подршку раду руских компанија, рекао је Лавров, поменувши „Зарубежњефт“, као и мрежу пумпи. Гаспром већ неколико година обезбеђује испоруку гаса у РС, подсетио је он.

Децембра прошле године потписан је споразум о изградњи фабрике за производњу течног гаса у Зворнику, а рачунамо да ће се тај течни гас користити и у Србији, навео је руски министар.

Ценимо пажњу које руководство РС посвећује јачању контатката међу нашим људима који су повезани везама пријатељства и заједничким историјским и духовним коренима. Захвални смо и за иницијативу за изградњу центра у Бањалуци и храма поссвећеног породици Николаја Другог, додао је Лавров.

Он је подсетио и да се у РС већ другу годину заредом одржава акција Бесмртни пук. Размотрили смо регионална питања, а што се тиче Русије она се чврсто залаже за поштовање Дејтонског споразума, истакао је руски минситар и додао да су било које реформе могуће само уз сагласност два ентитета и три народа.

Видимо приврженост Додика Дејтонском споразуму, а једно питање која је одавно презрело је ослобођење БиХ од спољне управе како би сама одлучивала о својој будућности, рекао је Лавров.

„Апсолутно се подударају наши ставови и према другим питањима на Балкану“, рекао је Лавров прецизирајући да је реч о Косову, Македонији, Црној Гори.

„Апсолутно смо убеђени да питања треба да се решавају уз узајамну сагланост учесника а недопустиве су акције спољних актера који покушавају народима на Балкану да наметну оно – или сте са нама, или сте са Русијом“, рекао је он.

Русија је са ЕУ и САД била коаутаор Дејтона и решавања косовске кризе и не видимо никаквих разлога да прекинемо тако нешто, нагласио је Лавров.

Лавров је рекао да се слаже са Додиком и да Русије увек ради поштено и поштује своје обавезе и да се то у потпуности тиче и кад је реч о Дејтону.

„Не покушавамо ми да очувамо протекторат над БиХ, напротив свуда, у свим форматима боримо се за очување основних принципа Дејтона а то значи два ентитета и три конститутивна народа“, рекао је руски шеф дипломатије.

Што се тиче других балканских земаља, Лавров је рекао да је у Македонији створена двосмислена ситуација поводом потписивања недавног споразума, а сада предсотји и референдум. Позивам вас да погледате шта говори Русија – не говоримо ништа.

„Истовремено Македонију посећују бројни западни званичници и сви они отворено навијају за једно решење током референдума. Ако то није отоврено мешање онда не знам шта би се могло назвати мешањем“, поручио је Лавров.

Он је скренуо пажњу на изјаву Могеринијеве с почетка септембра која је рекла да је Балкан територија ЕУ и да нико други ту нема шта да тражи.

„Ми немамо ништа против чланства БиХ у ЕУ али овакве изјаве не служе на част ЕУ. Такав став је супротан са природним правом свих балканских држава да не само теже ЕУ него и развијају односе и са другим државама“, рекао је руски шеф дипломатије.

На питање новинара да ли ће Русија остати у Савету Европе, Лавров је одговорио да Русије жели да остане у оном Савету Европе у који је својевремено и ушла, у којем свака држава има једнако право гласа и у којем је свака држава равноправна пред било којим телом Савета Европе.

Интермагазин