Русија известила Сирију о испоруци С-300

Погибија руске посаде при обарању руског ИЛ-20, је натерало Русију да предузме снажне и ефикасне мере како би заштитили своје особље и опрему. Војни стручњаци су протекле недеље разматрали и тумачили све околности ове трагедије, те су дошли до закључка да је нужно испоручити ПВО систем С-300 оружаним снагама Сирије, како би они успешно заштитили ваздушни простор земље, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков.

Песков је такође додао, да је обарање авиона ИЛ-20 резултат сплета несрећних околности, али су израелски пилоти одиграли пресудну улогу.

Сазнаје се, да је руски председник Владимир ПУТИН обавио телефонски разговор са Башаром Асадом. Он је прецизирао: комплекси С-300 требали би ојачати ваздушну одбрану Арапске Републике.

Заменик руског министра иностраних послова Михаила Богданова уз то је изјавила да снабдевање Сирије модерним ПВО системима неће покварити односе између Русије и Израела. Прво, две земље имају много шире везе. Друго, Москва има сва права да преда оружје Дамаску.

Подсетимо, руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је данас да ће у року од две седмице Русија послати противавионске ракетне системе С-300 у Сирију. Начелник војног одељења подсетио је да тај систем исплаћен те требао бити испоручен још 2013. године. Међутим, у то време Тел Авив је молио Москву да не испоручи ове ПВО системе. Сада су се прилике промениле, а не због руске грешке, сумирао је Шојгу.

С-300 „Фаворит“ може пресретати скоро сваку ваздушну мету на удаљености до 250 километара. Један комплекс и ово командно место, радар и неколико лансера, могу истовремено да прате и испаљују ракете на неколико авиона.