Судар интереса великих сила на Балкану плаћају Срби

Балкан постаје једна од кључних зона светске политике, јер су се интереси великих држава поново пресекли на „бурету барута Европе“, оценила је Раша тудеј.

„Интереси великих су се поново пресекли на бурету барута Европе. Током последње недеље регион су посетили министар спољних послова Русије, министри одбране Немачке и САД. Посете су пропаћене оптужбама Запада на рачун Русије да се меша у унутрашње ствари суверених држава и реципрочним оптужбама Москве према Западу“, навела је РТ.

Та телевизија је оценила да се Македонија „налази на ивици огромне кризе, где предстојећи референдум о уласку у НАТО и ЕУ може да доведе до сукоба“.

РТ је навела да се такве тенденције виде и у БиХ, на Косову, као и између косовских власти и Београда.

– Балкан је био и остаће веома важна зона светске политике – изјавила је за професорка Факултета за међународне односе руског Министарства спољних послова Јелена Пономарјова, додајући да Русија „неко време није обраћала пажњу на Балкан, док га западни партнери нису заборављали и врло марљиво су радили, јачајући свој утицај“.

Пономарјова је оценила да је „експанзија“ евроатлантских структура на Балкану „усмерена најпре против Русије“, додајући да ће највећи губитници међу балканским народима бити Срби, који су се најдуже противили доласку Запада.

– Србија и Република Српска су до недавно били партизани у позадини НАТО-а. Управо због тога је главни задатак НАТО гутање српских земаља, које је већ почело уласком Црне Горе у Алијансу – оценила је Пономарјова.

Према њеним речима, за Русију је губитак историјских савезника на Балкану „озбиљна претња“. Имајући то у виду, додала је она, Русија „посебну пажњу“ посвећује српском питању, о чему сведочи и недавна посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова БиХ.

Вести-онлине