Вучић: Иза сценарија стоји НАТО

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности поводом данашњих дешавања на подручју језера Газиводе.

„Данас је по трећи пут у последњих неколико месеци на апсолутно непримерен и најпровокативнији могући начин приштинских власти угрожен и нападнут мир и покушано да се од Србије добије одговор који би могли да искористе за даљу сатанизацију наше земље, заједно са делом међународне заједнице“, рекао је Вучић.

„О чему се овде ради и шта се то данас догодило – данас су без права, супротно Бриселском договору и споразуму, они покушали на сваки начин да покажу да их ти споразуми не обавезују и да у томе имају подршку својих западних савезника“, нагласио је председник Вучић.

Додао је да је у данашњој акцији учествовалао између 110 и 130 припадника косовских специјалних јединица.

„Блокирали су саобраћајнице око Газивода и малтретирали више лица, а четворо држали као таоце и за то нису имали никаквог разлога, нити права. Они немају шта да траже на северу Косова са дугим цевима“, истакао је он.

Наоружани Албанци на северу Косова, по договору који смо постигли, могу да се појаве само уз испуњење два услова: уз одобрење НАТО и уз пуну сагласност локалне српске заједнице, рекао је Вучић.

„Не знам да ли су имали сагласност НАТО, а други услов је у потпуности погажен. Нико Србе није питао, нико их није обавестио“, рекао је српски председник.

Да ли то значи, упитао је, да договори које постижемо у Бриселу, не само у ЕУ, већ и са НАТО, вреде док траје прес конференција, а после ништа.

Или ћемо имати још 15 оваквих акција у којима је само питање тренутка кад ће неко да страда, запитао је Вучић.

Подсетио је да је КФОР у првом саопштењу рекао да нема информације о присуству РОСУ, у тренутку када је већ свима била позната информација да су они у околини Газивода.

Данашњим актом специјалних јединица РОСУ погажено је више међународних споразума, договора и докумената, рекао је председник Александар Вучић.

„Прекршен је члан девет првог Бриселског споразума који уређује ланац командовања, и то тако што Срби ни на који начин нису били обавештени о тој војној акцији, при чему су свих 110 до 130 припадника РОСУ били Албанци, а који нису имали везе с косовском полицијом север, нити са регионалном командом коју иначе води Србин. Такође, договорено је да ће регионални командир сарађивати с другим командантима, а ни то није поштовано, јер нико од команданата српске национанолсти није обавештен о акцији. Погажени су још Споразум о слободи кретања, Резолуција 1244, на коју се не обазиру ни Албанци, али ни њихови западни савезници. И, коначно, погажен је споразум војнотехнички и то у висе тачака, посебно у делу који се односи на улогу КФОР-а“, рекао је Вучић.

„Тачи треба да зна…“

Јесте ли чули некад да неки председник иде на кафу с дугим цевима, коментарисао је председник Александар Вучић изјаве косовског председника Хашима Тачија о томе како је ишао на излет на језеро Газиводе.

„Потпуно је, као, нормално да је председник отишао на кафу, прошетао, парадирао мало…скупа та кафа, јесте чули да тако иде неки председник на кафу?“, запитао је Вучић у ванредном обраћању нацији.

А, како је приметио, и „импресије“ које је Тачи пренео, погрешне су и, како је напоменуо, неко би морао Тачију да скрене пажњу.

„Он је рекао да је уживао у лепоти која је дар од Бога, али треба да зна да је језеро вештачко, да га лепотом није обдарио Бог, него човек и да је тај човек Србин, јер то су вештачко језеро направили Срби“, навео је Вучић.

Интермагазин