Заједничка вежба пилота Русије и Србије „Барс 2018“

Пилоти ваздухопловних снага Русије и ваздухопловних снага и снага Србије за ваздушну одбрану ће спровести заједничку ваздушно-тактичку вежбу БАРС-2018.

Маневри ће се одржати од 1. до 5. октобра у Србији. Војници обе земље ће изводити вежбе у заједничким посадама на авионима МиГ-29 и Ми-8 хеликоптерима. Биће укључено до 10 ваздухоплова РВ и ПВО Војске Србије. Ово је објављено на сајту Министарства одбране Русије.

Снаге српског ратног ваздухопловства и ваздухопловне снаге Русије нису тренутни одговор на акције косовских специјалних јединица РОСУ. Ови маневри се редовно одржавају у овом периоду сваке године, а „Барс-2018“ у Србији је испланиран још 2017. године. Али ће председник Србије и разговарати са Путином о „питању Косова“.
Иначе, судећи по анкети „Караулни“ (наравно, исти одговори су били забележени и на улици или путем телефона), Руси аутоматски одговоре „Косово је Срби“. И то није само геополитичка чињеница (као што је Крим руски, Фокланди су британски, Тајван је део Кине, Северни Кипар анексиран Турској и тако даље).

То је прилично политички слоган попут „Patria о muerte!“ или амерички „Бог је са нама!“. Постао је национални образац из деведесетих – у време тоталне доминације САД и понижавања Русије – када је НАТО бомбардовао Србију и позиви „Русијо, дајте С-300 и небо ће бити чисто!“, Русија је одговорила само слањем десантних снага на аеродром у Приштин и протестним окретањем авиона премијера и враћањем назад у Русију.

И тако – наравно, неће бити никаквог рата. Нити између две земље, а ни Трећи светски. Како се то није десило у случају поласка воза на релацији Београд – Косовска Митровица, који су косовски Шиптари желели да нападну. Упркос узвицима патриота у Србији „Но, почиње, долази освета“.