Израел наставља нападе на Сирију – интерес Русије и штета наравно на рачун Асада

Израелски министар одбране Авигдор Либерман изјавио је у понедељак да Израел није задовољан испоруком С-300 система противваздушне одбране Сирији и обећао је да ће израелске ваздухопловне снаге (ИАФ) наставити своје војне операције у Сирији.

– Не могу рећи да смо срећни због присуства С-300 у Сирији, али у исто време то је ситуација у којој ми немамо излаз, тамо где немамо могућности да доносимо одлуке. У сваком случају, ми не тражимо авантуре. Ми само штитимо наше виталне интересе. На жалост, ми смо у ситуацији у којој не можемо да приуштимо никакве компромисе у вези са нашим безбедносним интересима – рекао је за руску новинску агенцију ТАСС Либерман током интервјуа.

Либерман је такође синоћ оптужио Сирију због обарања руског обавештајног авиона 17. септембра. Израелски министар одбране наставио је да критикује Москву јер није могао да поверује у информацију о том инциденту. Међутим, нагласио је да би Русија и Израел требало да обнове нормалне везе.

– Мислим да је најважније за нас данас да вратимо односе у нормалу. Данас је најважнији задатак, да се вратимо у нормалу, координацију, да активније користимо “хитне везе” како бисмо спречили конфликтне ситуације. Морамо радити – рекао је Либерман.

Дан раније, руски министар одбране Сергеј Шојгу открио је да су војни системи С-300 и десетине других комада војне опреме достављени сиријској војсци. Русија је донела одлуку о снабдевању Сирије овом унапређеном опремом након инцидента са Ил-20 како би осигурала безбедност руских службеника који су распоређени у Сирији.

Правда