Колику зараду тек могу да остваре кад смо сви донори органа

Доктор Борко Јосифовски пре 13 година је указао јавности на криминалне групе у оквиру Хитне помоћи које су, чекајући смрт пацијената од које зарађују провизију од 300 евра, профитирале од морбидне сарадње са погребним предузећима. Данас је добио је пресуду суда којом се утврђује да му је нечињење и одуговлачење бројних државних органа нанело озбиљну штету. ШТА ЛИ ЋЕ ОВИ МОНСТРУМИ ОД ЛЕКАРА ДА РАДЕ САДА КАДА ИМ ЈЕ ДОЗВОЉЕНА ЛЕГАЛНА ТРГОВИНА ЉУДСКИМ ОРГАНИМА… ЈОШ НИКО ЗА ОВО НИЈЕ УХАПШЕН!

Његово иступање у јавност протумачено је као лаж и клевета, добио је отказ и последњих десет година покушава да оствари правду на суду.

Како се ни случај његовог отказа, ни оптужба на рачун лекара нису помакли читаву деценију, а њему је за то време причињена озбиљна штета, Виши суд у Београду пресудио је у његову корист и осудио за нечињење и одуговлачење Министарство здравља, Агенцију за борбу против корупције, МУП, Прво основно јавно тужилаштво и Више јавно тужилаштво.

Др Јосифовски је са места директора Хитне помоћи тврдио да лекари ове установе намерно пуштају да пацијенти умру како би узели провизију од 300 евра од погребног предузећа коме дојаве смрт и које прво стигне до породице преминулог.

По пријавама које је добио од пацијената уочио је да поједини диспечери позиве првог степена хитности, а то су умирући пацијенти, усмеравају на одређене лекаре, без обзира колико су удаљени од места где треба интервенисати.

У тим ситуацијама лекарима је требало више времена да стигну на интервенцију, нису вршили реанимацију и констатовали су смртни случај много чешће него друге лекарске екипе, тврдио је он.

Он је рекао да има информације да су до породица које су звале Хитну долазили представници увек истих приватних погребника нудећи своје услуге. Адресе породица покојника су сазнавали од лекара Хитне помоћи који су од погребника заузврат примали новчану накнаду.

Већ следеће године Јосифовски је разрешен дужности директора уз образложење да је нарушио углед наведене установе изношењем непроверених информација о несавесном раду својих колега и изазвао узнемирење јавног мњења.

Био је на неплаћеном одсуству годину дана и за то време се прикључио Хуманитарној организацији која је радила на ратном подручју у Судану, а по повратку у земљу, у Хитној помоћи је распоређен да даје медицинске савете путем телефона пацијентима који се јављају за савете. Након месец дана, у октобру 2008. године саопштено му је да су се стекли услови за престанак радног односа.

– Суд је утврдио је да је оваквим нечињењем државних органа тужиоцу, нанета штета, доводећи га у непрекидно стање неизвесности и неодговарања у којој постоји недостатак информација или чак намерно скривање. Оваквим ставом наведених државних органа, тужени су повредили право тужиоца на слободу мисли и изражавања које је загарантовано Уставом РС као једно од људских права и чл. 10 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода – стоји у образложењу Вишег суда у Београду.

ШТА ЛИ ЋЕ ОВИ МОНСТРУМИ ОД ЛЕКАРА ДА РАДЕ САДА КАДА ИМ ЈЕ ДОЗВОЉЕНА ЛЕГАЛНА ТРГОВИНА ЉУДСКИМ ОРГАНИМА… ЈОШ НИКО ЗА ОВО НИЈЕ УХАПШЕН!

Србин.инфо