Уколико дође до сукоба, питање је на кога Србија може да рачуна

Министар спољних послова Ивица Дачић очекује да ће до краја године број држава које су признале независност Косова бити испод 100 и упозорава да замрзнути конфликт на КиМ може да доведе до прогона Срба из те покрајине и успоравања европских интеграција.

Дачић је за телевизију „Пинк“ рекао да би замрзнути конфликт могао да доведе до тога да се понови „хрватски сценарио“, односно да Албанци упадну на север КиМ и протерају Србе уз прећутну сагласност међународне заједнице.

„Србија би тада била пред важним питањем шта да уради? Да ли да брани Србе, да интервенише и уђе у сукоб са Кфором, НАТО-ом, а то значи да тај сукоб може да се прошири. Уколико дође до сукоба, питање је на кога Србија може да рачуна, да ли то значи наше обраћање Русији“, нагласио је Дачић.

Запад је научио још из периода Слободана Милошевића да уколико Србију не може да победи споља, онда то треба да учини изнутра, форсирањем одређених политичких снага, казао је шеф српске дипломатије.

„На то ме подсећа изјава Саше Јанковић да је питање Косова демократско питање. Исто смо имали и за време Милошевића када је ДОС говорио да ће све да се реши када они дођу на власт. Тако сада он каже да ће све да се реши само Вучић да оде“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, Србију су сви тапшали по рамену и говорили да треба да изађе са предлозима за КиМ, а када је то учинила са предлогом разграничења, онда су казали да „етничка промена граница може да изазове кризу“.

„Говоре да би се на тај начин отворила Пандорина кутија. Ви сте признали Косово и отворили Пандорину кутију!“, нагласио је српски министар.

До краја године очекује да ће број држава које су признале независност Косова бити испод 100, а онда „могу да идем у пензију“, нашалио се Дачић.

За Приштину је оценио да је сада у великој дефанзиви и да њени представници највећи део времена проводе у разговорима са земљама које су већ признале Косово да не промене одлуку.

Потпредседник Владе Србије је навео да је за шест дана заседања Генералне скупштине УН имао више од 100 разговора са представницима других земаља, да је представнику државе Самоа, са којом Србија нема дипломатске односе, рекао истину о КиМ, те да је он на званичном излагању у УН казао да је та држава обманута када је признала Косово.

Дачић напомиње да је имао састанак и са министром спољних послова Омана и да му је он рекао да званично нису признали Косово, а та држава се налази на приштинској листи земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова.

Спутњик