Промена Устава! Сад је на посланицима да одраде посао

Влада Македоније усвојила је данас поподне на ванредној седници предлог за измену Устава ради промене имена државе у „Северна Македонија“, на шта се обавезала споразумом с Владом Грчке.На конференцији за новинаре портпарол македонске владе Миле Бошњаковски је рекао да ће предлог за приступање уставним променама са смерницама одмах бити достављен парламенту и да у Влади очекују да ће посланици сутра почети са разматрањем и донети одлуку о приступању променама Устава.

„Сада сви посланици, без обзира којој партији припадају, имају историјску дужност и обавезу пред грађанима да обезбеде пут Македоније ка стабилности, безбедности и економском просперитету. То је пут ка ЕУ и ка НАТО, који води преко договора Македоније и Грчке“, истакао је он.

Према његовим речима, од посланика се „очекује одлука у том правцу као израз поштовања воље градјана који су гласали на референдуму, као и воље око 80 одсто грађана који се у континуитету изјашњавају да одобравају чланство у ЕУ и НАТО“.

На питање да ли је обезбеђена подршка опзиционих посланика ВМРО ДПМНЕ за потребну двотрећинску већину, Бошњаковски је избегао да одговори, рекавши да влада очекује да ће посланици следити глас народа, који се, у великој већини изјашњава за чланство у ЕУ и НАТО.

„Очекујемо да ће посланици следити глас народа, оно што су грађани одлучили 30. септембра, оно што ми данас почињемо као процес је стратешки интерес Македоније – чланство у ЕУ И НАТО“, рекао је портпарол македонске владе.

Бошњаковски је објаснио да су предвиђена четири уставна амандмана, којима ће испред имена државе Македонија бити додата географска одредница „северна“, бити измењена преамбула и ојачане гаранције за неповредивост границе и територијални интегритет, као и брига за Македонце у дијаспори.

Да би у Собрању изгласала уставне промене, владајућим странкама, СДСМ и ДУИ, потребна је двотрећинска већина од 80 гласова, што значи да им је потребна подршка најмање девет посланика опозиционе коалиције ВМРО-ДПМНЕ.

Премијер Зоран Заев је, у данас објављеном интервју за грчки „Еуроњуз“, рекао да Македонији нису потребни избори, и да су току консултације са посланицима око подршке уставним изменама.

Заев је раније најавио ванредне парламенарне изборе до краја новембра, уколико не обезбеди довољну подршку посланика за измену Устава.

Договором са Грчком о решавању скоро тродеценијског спора око имена, предвиђено ја да Македонија до краја године усвоји уставне измене којима ће гаратовати промену имена у Северна Македонија, као и грчко признавање македонског идентитета, језика, културе.

 

Бета