Тачи започео рат са Харадинајем

Председник Косова Хашим Тачи је данас на конференцији за медије припретио премијеру Косова Рамушу Харадинају сменом са функције ако не буде „кориговао“ ставове и изјаве о корекцији граница као могућем решењу за споразум о нормализацији односа Косова и Србије.“Позивам премијера да буде рационалнији и одговорнији у својим изјавама које су у вези са дијалогом,“ рекао је Тачи.

Претходно је данас Харадинај изјавио да је идеја о корекцији граница као резултат дијалога са Србијом мртва и при томе изразио саучешће председнику Тачију што његова идеја није успела.

Тачи је на то на конференцији за медије изјавио како „дијалог није умро,“ и поново позвао премијера да води рачуна о изјавама које даје.

„Сигуран сам да премијер има потребу да коригује своју изјаву и ставове о процесу дијалога,“ рекао је косовски председник.

Тачи је рекао како се борба са Београдом одвија за столом у Бриселу и за то Косово има подршку ЕУ и САД и додао како је од премијера очекивао много рационалнији и одговорнији приступ.

„Наше позиције нису вечне, председници и премијери могу да се мењају, они долазе и одлазе, а поготову се могу променити они који се не поправе“, поручио је Тачи.

Према њему данашња изјава Харадинаја о смрти идеје корекције показује да је или духовит или да чува своју столицу.

„Од премијера сам очекивао да буде рационалнији и одговорнији када даје изјаве у вези са дијалогом. Озбиљан човек не говори свакодневно о ратовима и трагедијама, већ о реформама“, додао је Тачи.

Косово ће истрајати на питању припајања Прешевске долине, а то је, верује Тачи, могуће уколико буде јединственог става.

Председник Косова је на конференцији за медије говорио и о злоупотребама листа ветерана ОВК и навео да ће тај случај бити испитан до краја.

Према њему ОВК није имала више од 12 хиљада бораца под оружјем, док је Харадинај раније говорио да је само у пределу Дукађинија (Метохије) било између 50 и 60 хиљада припадника ОВК.

„Злоупотреба листе ветерана треба да се истражи до краја. Сви ми знамо да није било више од 12.000 ветерана“, казао је Тачи.

Председник сматра да премијер Харадинај жртвује Прешевску долину само зарад једног човека, не помињући његово име али алудирајући на Милана Радојчића, са којим је Харадинај у пријатељским односима.

„Не могу да жртвујем ‘Прешевску долину’ због једног човека на Северу,“ рекао је Тачи.

Бета