Русија Јапану: Никоме не полажемо рачуне за оно што радимо на својој територији

Русија је одбацила демарш који јој је упутио Јапан због активности на Курилским острвима, дипломатија Токија путем медијских реакција наноси штету позитивној атмосфери билатералних односа, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Како оцењује руски спољнополитички ресор, све су чешћи случајеви када Токијо реагује на активности Русије на јужним Курилским острвима.

„Категорички одбацујемо било какве демарше по том питању будући да Русија има суверено право на било какву активност на својој територији, укључујући мере како би се утврдила национална одбрана. Све те активности нису уперене ни против кога и представљају искључиво унутрашње питање Русије“, наводи Министарство.

Подсећања ради, Јапан је Русији уручио протесну ноту због планова да спроведе војну вежбу у близини Курилских острва, изјавио је секретар јапанске владе Јошихиде Суга.

„Те вежбе ће резултирати повећаним војним присуством Русије на сва четири северна острва, што није у складу са нашим ставом“, рекао је он.

Спутник