Коцијанчич: Дошло је до озбиљног застоја у преговорима Београд-Приштина

Дијалог Београд-Приштина је у току на техничкој, стручној равни с циљем да се закаже следећи састанак дијалога на високом нивоу, изјавила је данас у Бриселу портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич.

Представница за штампу високе представнице ЕУ Федерике Могерини рекла је за агенцију Бета да „треба да се утврди датум“ сусрета највиших представника Београда и Приштине.

Коцијанчич је тиме одговорила на молбу Бете да изнесе оцене ЕУ о стању у Дијалогу, имајући у виду ставове високих српских, али и неких међународних званичника да је дошло до озбиљног застоја у преговорима Београд-Приштина, због сукоба унутар политичког водјства косовских Албанаца, као и намере Приштине да формира војску.

„Наша оцена стања дијалога је отуд јасно различита“, подвукла је Маја Коцијанчич.

То је био одговор и на изјаве српског председника Александра Вучића да је „Србија у крајње тешком положају“ због намере Приштине да формира војску и америчког званичника Метјуа Палмера да САД „охрабрују“ Београд и Приштину да нађу одрживо решење, док је француски амбасадор пренео став Париза да Приштина мора омогућити формирање Заједнице Српских општина.

ФОТО: Reuters

Бета