Амбасада Русије у Београду: Пријем поводом Дана народног јединства

У Амбасади Русије у Београду у току је свечани пријем поводом Дана народног јединства, који је пре 12 година председник Руске Федерације Владимир Путин прогласио за државни празник.

Наш заједнички велики задатак је да дамо свој допринос јачању јединства Русије и Србије, садашњости и будућности рускосрпског јединства, поручио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Чепурин је на, како је рекао, пријатељском састанку у згради амбасаде поводом обележавања Дана народног јединства, који је пре 12 година председник Руске Федерације Владимир Путин прогласио државним празником, изјавио да је сигуран да је смисао овог празника веома близак Србима.

„Није случајно да yз националну крилатицу Србија има ове речи Светог Саве: „Само слога Србина спасава“, док друга строфа српске химне садржи стихове „Нек на српској блиста грани, братске слоге златан плод“, рекао је амбасадор.

Чепурин је истакао да су односи између српског и руског народа пример снаге и јединства. „Добро је да наши народи гаје пријатељство не само када им прети заједничка опасност. И у великом и у малом можемо да се сетимо оне искрене подршке коју су Руси и Срби међусобно пружали током Свестког првенства у фудбалу овог лета у Русији“, рекао је руски амбасадор.

Амбасадор је присутне подсетио да је историја овог празника везана за завршетак „смутног“ времена када је Русија почетком 17. века успела да издржи притисак интервенциониста.

„Ово није било последње искушење за нашу земљу, али јединство народа је омогућило Русији да преживи најтеже периоде и да се препороди и тада када су непријатељи говорили да је за њу све већ пропало“.

Чепурин је рекао да је уобичајено да на Дан народног јединства истакнуте личности из Србије добијају велике руске државне награде, подсетивиши да је прошле године орден пријатељства добио српски режисер Емир Кустурица, а да ће ове године медаљу Пушкина добити српски глумац Милош Биковић.

Пријем је почео интонирањем српске и руске химне, а настављен је уметничким програмом. Присуствовали су му бројни руски држављани у Србији, чланови дипломатског кора, као и многобројне личности из јавног живота Србије.

Дан народног јединства, који се у Русији слави 4. новембра, празник је установљен у част важног догађаја у историји Русије — народног устанка на челу са Кузмом Мињином и Дмитријем Пожарским, када је Москва ослобођена од пољско-литванских освајача 1612. године. У савременој Русији се Дан јединства обележава од 2005. године.