Фабрици: Србија да у потпуности усклади спољну политику са ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је данас да Србија до тренутка приступања ЕУ мора у потпуности да усклади спољну политику с том организацијом.

У обраћању српском парламенту, Фабрици је поздравио то што је Србија укинула безвизни режим за држављане Ирана, и навео да ЕУ од Београда очекује исти поступак за све друге земље чијим држављанима је за улазак у ЕУ потребна виза, а које са Србијом имају безвизни режим.

Говорећи о реформама, шеф Делегације ЕУ је навео да економске реформе иду добро, да се из Брисела прате реформе у области владавине права као и најављене уставне промене, док су у области слободе медија и слободе изражавања и даље отворена питања око којих је изражена забринутост у извештају из 2017. У домену борбе против корупције и организованог криминала, Фабрици је навео важност спровођења закона.

Фабрици је изјавио да ће напредак реформи у области владавине права и напредак у дијалогу с Приштином бити главни критеријуми за оцењивање напретка Србије у интеграцијама.

Он је навео да ће ЕУ и даље бити посредник у дијалогу Београда и Приштине до постизања „свеобухватног и опште прихватљивог“ споразума.

Фабрици је рекао да ЕУ жели да Србија има јак, плуралистички парламент који ће надзирати спровођење закона и бити „глас народа“.

Бета