Израелски министар је изјавио да су спремни за нападе да сиријске комплексе С-300

ЈЕРУСАЛЕМ, 5. новембра – Вести РИА. Израел је спреман да нападне сиријски С-300, ако ударе на израелске циљеве, рекао је новинарима министар заштите животне средине и културног наслеђа Израела, копредседник руско-израелски међувладине комисије Зев Елкин.
Министар је испоруку С-300 Сирији назвао великом грешком. Чињеница је да „Сиријска војска не зна да правилно користити опрему која им се препусти у руке“, рекао је. „Ако се неправилно користи, цивилни авиони могу бити срушени, а ваздушни саобраћај на овом подручју може бити угрожен“, рекао је он.

„Радијус, С-300 је велик, покрива целу територију Израела, тако да Сиријци, уколико пожеле, могу да покушају да оборе војне авионе и на територији Израела, па чак цивилне авионе“, – рекао је Елкин,.

Према Елкину, Израел, по правилу, реагује на нападе на своју територију или авионе првенствено, не путем међународних демарша, већ практичним акцијама које ће се несумњиво догодити у том случају“.
Одговарајући на питање о појашњењу, против кога ће деловати Израел, ако С-300 у Сирију удари израелске циљеве, Елкин, рекао је: „. Против комплекса, који ће се користити у нападу на израелску територију и израелске авионе. Заиста се надам да тамо неће бити руски стручњаци“.